artikel

Lezerspanel: Bouwend NL heeft plank volledig misgeslagen met het Bouwhuis

bouwbreed Premium

Lezerspanel: Bouwend NL heeft plank volledig misgeslagen met het Bouwhuis

Het Bouwhuis is een kantoorgebouw in Zoetermeer. Bouwend Nederland, eigenaar van het ruim 20 miljoen euro kostende pand, slaagde er de afgelopen jaren niet in om brancheorganisaties als Uneto-VNI, NLingenieurs en de Vereniging van Waterbouwers binnen te halen. Onlangs vertrok Vernieuwing Bouw naar de Bouwcampus in Delft.

90% EENSLeo van Oorschot, marketing en communicatie architectenbureau Atelier Pro


“Ik had nog nooit van het Bouwhuis gehoord. Navraag bij collega-architecten leverde opgetrokken wenkbrauwen op. Sommige dachten dat het om een verkeerde vertaling van Das Bauhaus ging. Direct ben ik gaan Googelen en kwam terecht op www.hetbouwhuis.net, een gezellig ensemble van boerderijen waar ook groente & aardappels zijn te verkrijgen. Na wat verder surfen kwam ik terecht op een soort zalencentrum in Zoetermeer, een groot wit gebouw van Stichting Bouwhuis waar ook kantoorruimte te huur is. Het bleek dat hier Bouwend Nederland is gevestigd. Daarnaast bleken ook tal van brancheorganisaties hier te zitten.

Prima, iedereen heeft een onderkomen nodig. Als het dak maar niet lekt, zou ik zo zeggen. Maar tot mijn verbazing zag ik op de site dat een van de kerntaken van Bouwend Nederland brancheontwikkeling is. Dat willen wij architecten natuurlijk ook. Misschien is het daarom eens een idee om de Dag van de Bouw en de Dag van de Architectuur te laten samenvallen en het de Dag van het Architectuur Bouwen (of zoiets) te noemen.

Bouwend Nederland en Architectuur Lokaal (die de Dag van de Architectuur heeft overgenomen van de inmiddels verschrompelde BNA) zouden dan werkelijk eens aan marketing kunnen doen en laten zien dat het bouwen van kwaliteit leuk en vooral nuttig is. Pas dan bereikt men publiek. Dan zijn er ook geen bouwhuisiconen meer nodig.”Peter Fransen, directeur Infra Domus


“Een voorbeeld van ‘oude politiek’, ingegeven door naar binnengerichte blik en machtsdenken. De diversiteit van partijen verhoudt zich niet tot het samenbundelen in één gebouw. Je hoeft niet samen te zitten in één gebouw om toch heel goed met elkaar te kunnen samenwerken.”

J. den Bremer, directeur aannemingsbedrijf T.G.J. Hofstee

“Voorop gesteld was deze keuze om te verhuizen naar Zoetermeer ingegeven door de altijd bepalende grote jongens want dan zitten we dicht bij Den Haag, werd er gezegd. Want ook Den Haag heeft er voor gezorgd, en dat weten velen binnen de bouw niet, dat alle in de bouwbranche werkzame bedrijven onder één hoedje werden gebracht ondanks protesten van over het algemeen de leden van kleine organisaties zoals het NVOB en Bukla. Nu met de leegloop in de branche en de vele faillisementen wordt deze miskleun nog beter in beeld gebracht helaas. Nu nog de CAO opdoeken en we zijn weer terug bij af en kunnen de gewone ondernemers weer ondernemen.”Herman den Boeft, directeur Ardee


“Nou ja, volledig mis? Met de kennis van nu: afschrijven en virtueel verder gaan. Hebben we nog wel kantoren nodig?”Bram Strookman, directeur Apollo Medical


“Men loopt achter de feiten aan. Nu is het zaak de bestaande huizen te renoveren zodat men er langer inkan blijven wonen.”

Marijke Borst, projectmanager Konst & Van Polen

“Een misplaatst gebouw voor de brancheorganisatie.”

Willem Bosland, projectmanager InfraWest

Bouwend Nederland had het hoog in de bol. Wilde groots uitpakken. Dacht het even te regelen. Geen bijkomende waarde voor het mkb. Alleen voor de hele grote bedrijven.”

Henk Thomas, projectleider Ymere

“Bouwend Nederland is vergeten de opdrachtgevers nader te betrekken.”

10% ONEENS Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland


“Zéker niet. We hebben een ideaal gerealiseerd dat we lang gekoesterd hebben. Dat is de Bouwcampus. Koplopers bij elkaar, interactie en vernieuwing, inspirerende voorbeelden uitwisselen. Alles is erop gericht om het in de bouw structureel anders aan te gaan pakken. Bouwend Nederland stond aan de wieg daarvan, we zijn actief bij alle ontwikkelingen en dat blijven we. De locatie werd inderdaad niet Zoetermeer, maar Delft. Maar dat maakt het Bouwhuis niet tot een ‘misslag’, verre van dat. We slaan de plank raak, keer op keer. Voor 4300 mkb- en grotere ondernemers in de bouw en infra is het Bouwhuis dé plek om elkaar en onze talloze stakeholders te ontmoeten op congressen, studiemiddagen en via vergaderingen. Dat versterken we met onze vier regionale vestigingen. De bouw en infra moet gezien worden, het Bouwhuis is het symbool daarvan. We zijn trots op onze sector, daarom kozen we deze opvallende, goed bereikbare locatie met zicht op Den Haag. Dag in, dag uit – en heel vaak met succes – behartigen we vanuit dit opvallende pand de landelijke, regionale, sociale en economische belangen van al onze leden.”

H. Timmermans, technisch adviseur Heijmans

“Kan ik niet beoordelen aan de hand van de opinies in Cobouw!”

De nieuwe stelling die we aan ons panel voorleggen luidt: Private kwaliteitsborging dupeert kleine aannemer. Wil je ook meepraten in het Lezerspanel? Meld je hier aan.

Reageer op dit artikel