artikel

Laat u zich uitdagen?

bouwbreed

Laat u zich uitdagen?

Het kan u nauwelijks ontgaan zijn. Mitros wil een jarenzestigflat naar nul-op-de-meter (nom) brengen, een Flat met Toekomst. En wethouder Henk Mulder van Almere vraagt de markt om tweehonderd Goedhuurwoningen met een woonlast van 550 euro per maand. Dat wil zeggen huur en energiekosten. Spannende vragen voor zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt. Mooi dat de markt op deze manier uitgedaagd wordt. Dat mag vaker gebeuren.

Ik kan me talloze bijeenkomsten herinneren waar de klant, of zoals meestal gezegd wordt: de opdrachtgever, de zwartepiet krijgt toegespeeld. Dat de sector te weinig innoveert, ligt vooral aan de klant. Die stelt te weinig uitdagende vragen, vraagt te veel om bewezen oplossingen en wil innovatie niet financieren. Of dat waar is, laat ik in het midden. Zeker is dat dit verwijt niet meer richting Mitros en Almere gemaakt kan worden.

Voor het Woningbouwatelier dat het Rijk samen met de gemeente Almere is gestart, zou ik de vraag nog wel een beetje spannender willen maken. Almere staat in de top vijf van de gemeenten met de meeste kantorenleegstand. Er staan ruim duizend panden leeg. De insteek van de communicatie rond Goedhuurwoningen is gericht op het realiseren van de opgave in de vorm van nieuwbouwwoningen. Grond wordt tegen een aantrekkelijke prijs beschikbaar gesteld, zo lees ik. Mijn bonusvraag is: welke partij gaat de extra uitdaging aan om diezelfde woningen te realiseren in een of meer leegstaande panden?

Kom maar langs als je durft.

Gerben van Dijk, procesmanager De Bouwcampus

Reageer op dit artikel