artikel

Laat maar komen, die nieuwe technologie

bouwbreed

Laat maar komen, die nieuwe technologie

Nieuwe technologie in het bouwproces helpt het werk in één keer goed te doen en dus om faalkosten te vermijden. 3D-printers voorkomt een hoop stofproducerende handelingen.

Inmiddels is het stil geworden rond Google Glass, de bril van Google waarmee real time informatie kan worden opgevraagd en ingezien, werkend op stemcommando’s. Mogelijk niet zo fijn voor uw gesprekspartner, zo’n dwalend en accommoderend oog maar voor het opvragen van informatie schijnt het ding best geschikt te zijn en op bouwplaatsen is er al fors mee geëxperimenteerd. Het helpt ons om het werk in één keer goed te doen en dus om faalkosten te voorkomen. Je kunt een expert op afstand mee laten kijken en dit geeft nieuwe, ongekende mogelijkheden die veel sneller te organiseren zijn dan mensen naar de bouw te laten komen als het al fout is gelopen. Zo ook de toepassing van smartphones op de bouwplaats. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken en het aantal apps dat ervoor ontwikkeld is, is schier oneindig. De apparaten zijn snel, licht en handig te bedienen en hebben meer rekenkracht en geheugen dan de computer waarmee de eerste maanlanding werd aangestuurd. Bovendien zit de telefoon vol met slimme sensoren die van alles en nog wat meten, van plaats en hoogte tot luchtdruk en temperatuur. Het ding meet en doet continu en daar kunnen we eenvoudig gebruik van maken. Naast mails en agenda wordt er aardig wat mee gefotografeerd en via Whatsapp direct gedeeld met collega’s. Alles kan eenvoudig worden bepaald. Met straks de wearables, de smart watches, kunnen we temperatuur, bloeddruk en hartslag ook al bewaken. Het wordt steeds slimmer en het op afstand bedienen van verwarming en verlichting en straks misschien de camera op de bouwplaats is al lang geen toekomstmuziek meer. Wat kan er nog meer worden gedaan om nieuwe technieken toe te passen en daarmee de bouw veiliger te maken?

Veiligheid in BIM standaardiseren en beoordelingen uitvoeren van de veiligheidsdimensie in BIM. Vooraf al inzicht hebben in de opbouw en de benodigde hulpconstructies, leuningen en afdekkingen? Hoe veilig op de werkplek te komen en hoe te kunnen vluchten? Alles valt inzichtelijk te maken. Nu nog alle onderdelen op maat printen in de grote 3D-printers en we kunnen een hoop stofproducerende handelingen achterwege laten. Ook dit biedt nieuwe mogelijkheden en verbetert de veiligheid en gezondheid.

Ten slotte nog een mogelijkheid tot innovatie. We hebben kunnen lezen dat geheimzinnige drones boven de Franse hoofdstad zweefden. Vijf stuks op verschillende plekken en niemand weet van wie ze zijn en wat ze komen doen. Onlangs heeft de TU Delft een drone ontwikkeld die is voorzien van een AED (defibrillator). Deze vliegt snel naar moeilijk toegankelijke gebieden en kan daarmee levens redden. Andere toepassingen van drones kunnen onveiligheid voorkomen door bijvoorbeeld het inzetten van een blusdrone bij beginnende branden. Een sirene-drone die veel herrie maakt om inbrekers te weren. Drones die kunnen worden ingezet voor het uitvoeren van inspecties op hoogte en op moeilijk in te zetten werkplekken waar je lastig kunt komen. Zo kan eenvoudig worden bepaald wat er aan schort en wat er nodig is om veilig op de werkplek te kunnen komen en welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Laat maar komen, die drones. Nu alleen wel oppassen dat er niet te veel tegelijk aanwezig zijn; dat vergroot de kans op vallende voorwerpen namelijk en dat is weer onveilig!

Jos Schouten, senior adviseur bij Aboma in Ede

Reageer op dit opinieartikel via Twitter op @abomabv of @CobouwNL

Reageer op dit artikel