artikel

Interview: ‘Samenwerking met nieuwe partijen brengt werk’

bouwbreed

Interview: ‘Samenwerking met nieuwe partijen brengt werk’

Plegt-Vos wil verder gaan dan ketenintegratie. Voor de realisatie van projecten mikt het bedrijf ook op samenwerkingen buiten de traditionele bouwkolom. Met financiële partijen bijvoorbeeld en de industrie.

Dankzij nieuwe vormen van samenwerking kunnen welkome innovatieve oplossingen van de grond komen, stelt Plegt-Vos-directeur Theo Opdam. Projecten, zowel op het gebied van nieuwbouw als de aanpak van bestaande bouw, kunnen een extra slinger krijgen. Opdam denkt onder meer aan samenwerking met partijen die zorgen voor financieringskapitaal. Beleggers komen dan in beeld maar ook banken. Vooral die laatste kunnen, denkt hij, bijvoorbeeld zorgen voor financiële arrangementen die nodig zijn om particuliere eigenaren van woningen een forse energiesprong te laten maken.

In Amsterdam slaagt Plegt-Vos erin grote projecten van de grond te krijgen met vele honderden studentenwoningen tegelijk. Een belangrijke (financiële) partner van de bouwer is hierbij de Oldenzaalse vastgoedinvesteringsmaatschappij Haerzathe.

De industrie kan vanuit diens eigen discipline ook een steentje bijdragen, overweegt hij. Bijvoorbeeld ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe totaalproducten in het kader van de Stroomversnelling. Opdam verwacht dat corporaties met het ambitieuze renovatieconcept over niet al te lange tijd voortvarend aan de slag gaan. “De techniek is klaar, wij zijn er klaar voor en dat geldt ook voor een aantal andere bouwers.”

Tegelijk ziet hij dat het nul-op-de-meterprincipe bij veel corporaties niet heilig is en dat hoeft in zijn ogen ook niet. Het is een goede ambitie maar als je die eenmaal hebt gesteld, kun je er afhankelijk van specifieke situaties ook van afwijken. Maatwerk moet mogelijk zijn en dat kan eveneens leiden tot andere oplossingen.”

De belofte dat de kosten van een energienotanulrenovatie flink omlaag gaan, valt volgens hem waar te maken zodra het programma voldoende schaal krijgt. “We hebben, om onze timmerfabriek er goed op te kunnen richten, een stroom nodig van minimaal een paar honderd woningen per jaar.”

De zwaarste kluif wordt naar zijn verwachting de aanpak van particuliere woningen. “Ik sta er helemaal achter dat het gebeurt maar een particulier wil of kan meestal geen veertig-, vijftig- of zestigduizend euro ineens investeren in zijn woning. “Banken of andere partijen moeten meewerken aan oplossingen voor de financiering.” Als dat lukt, is er in zijn ogen weer een mooi voorbeeld van partijen buiten de gebruikelijke bouwketen die helpen om tot een effectieve aanpak te komen.

Zoals eerder deze week gemeld, heeft Plegt-Vos door een abrupte terugval in werk in 2013 flink moeten reorganiseren waardoor het aantal fte’s in 2014 lag op 261 (2012: 491). De grootste ingreep is de opheffing geweest van het woningbouwbedrijf in Langeveen. Opdam: “We zien de woningbouw vooral in de Randstad aantrekken en vanuit Langeveen is de afstand daarheen te groot om concurrerend te zijn. We bedienen de markt voortaan vanuit andere vestigingen.”

Het bedrijf houdt vestigingen in Hengelo, Assen, Vleuten, Lelystad en Bemmel. Vanuit de eerste drie vinden de activiteiten woningbouw, utiliteitsbouw en onderhoud plaats. Lelystad en Bemmel zijn alleen een uitvalsbasis voor onderhoudsactiviteiten. Het hoofdkantoor is in Oldenzaal.

Mede door onderzoek en ontwikkeling te centraliseren, kan voortvarend worden doorgegaan met innoveren, onderstreept Opdam. Zo wordt gewerkt aan een concept voor appartementenbouw, als vervolg op het inmiddels succesvolle woningconcept Huisvanu. Verder zijn er de onderhoudsconcepten en werkt het bedrijf aan methoden om kantoren “heel snel te kunnen transformeren”.

Reageer op dit artikel