artikel

Interview: Ingenieurs Tauw groeien weer na jaar van bikkelen

bouwbreed

Interview: Ingenieurs Tauw groeien weer na jaar van bikkelen

Tauw verkeert op het keerpunt van hard bikkelen naar opnieuw groei. Het bureau heeft dit jaar volgens directievoorzitter Annemieke Nijhof een vliegende start gemaakt.

“Net als alle concurrenten kampte Tauw vanaf 2008 met krimp. Ik hoop dat ons personeelsbestand dit jaar met minstens veertig mensen zal groeien.” Afgelopen jaar telde het ingenieursbureau gemiddeld 920 voltijds medewerkers. Nijhof: “We hebben in 2014 hard gewerkt om de werkvoorraad te verbeteren. Echt bikkelen. Het jaar had geen goede start. Vanaf de zomer zag je een kanteling met weer veel klantbezoeken. Gevolgd door een sterke eindsprint. Voor 2015 is behoedzaam begroot. Eén zwaluw maakt nog geen zomer.”

Onder het motto “Tauw kijkt anders” heeft zich een nieuw elan van het bureau meester gemaakt. De loodgieter van de regionale watersystemen neemt niet langer de techniek als uitgangspunt maar de wens van de mens. “We hebben voor McDonalds naar de parkeerplekken gekeken. Je komt voor een Big Mac en wat tref je aan? Nogal wat zwerfafval en overvolle prullenbakken, die bovendien lang niet altijd op de goede plek staan. Dat vraagt om aanpassing. Met als idee bijvoorbeeld bij de afslag holle vangrails waarin je de bekertjes kwijt kunt.”

Als ander voorbeeld van klantgericht handelen noemt Nijhof de plaats Wijk bij Duurstede, dat water in de stad terug wil. De burgers kunnen in 3D komen kijken wat dat gaat betekenen. “Zo zetten we onszelf op de kaart als verfrissend bureau.”

Fundament

Ter wille van een steviger fundament zet Tauw in op groei van de buitenlandse activiteiten plus een betere balans tussen het werk voor de overheden en de industrie. Veelal gaat het bureau met aloude Nederlandse klanten mee naar het buitenland. Langzaam komt ook een omgekeerde beweging op gang, waarbij de vestigingen in Italië of Duitsland de motor van het werk zijn.

Nijhof: “Sommige landen zijn net als Nederland kwakkelend. Duitsland en ook Italië doen het goed. Spanje laat na moeilijke jaren weer groei zien.” De buitenlandse omzet is sinds 2012 met 3,6 miljoen gegroeid tot 28 miljoen euro en vormt ruim een kwart van Tauw’s activiteiten.

Het vastgoed waarvan ingenieursbureau gebruikmaakt heeft afgelopen jaren een gedaantewisseling ondergaan. De directievoorzitter pendelt net als veel andere Tauw-medewerkers als flexwerker met tas en laptop van kantoor naar kantoor. “De ene keer werk ik in Milaan, dan weer in Barcelona of Assen. Prima te doen. Ik denk dat we afgelopen jaren zeker 30 procent van onze vierkante meters ingeleverd hebben. Het mes snijdt aan twee kanten. We brengen niet alleen de kosten omlaag maar maken ook nog eens stappen op het terrein van de CO2-reductie.”

In het streven tot vernieuwing zet Tauw trainees in. De eerste groep van vijftien is binnen, de tweede groep wordt dit voorjaar geselecteerd. “De jongeren brengen veranderingskracht binnen. Ik ben jaloers hoe ze van hun opleiding afkomen. Ze zijn zo veel beter in samenwerken. Echt interactief. Niet allemaal verschillende partjes. Ze kunnen goed presenteren, zijn enthousiast en hebben flair. “

Tauw in miljoenen

2014; 2013 (x miljoen Euro) en tussen haakjes daarachter het verschil tussen beide jaren

Omzet: 103,6; 106,5 (-2,7)

Winst: 1,7; 1,6 (+6,3)

Medewerkers: 920; 957 (-3,9)

Reageer op dit artikel