artikel

Het geheime wapen

bouwbreed

Het geheime wapen

Bij het inschrijven op aanbestedingen komen veel verschillende vaardigheden kijken. Het is ook nogal wat. Er moet van alles op een bepaalde manier, er is een niet altijd eenduidige lijst van eisen en wensen, alle contacten lopen via papier en laten we ook de tijdsdruk niet vergeten.

In veel gevallen bent u al blij als er op tijd een document ligt dat voldoet aan alle eisen en wensen en dat ook nog eens een concurrerende prijs heeft. Als er binnen de hectiek ook nog eens een beetje aandacht is geweest voor uw eigen verhaal, dan bent u een stap verder.

De ervaren inschrijver gaat echter altijd op zoek naar onderscheidend vermogen, ook in de gevallen dat het geen prestatieinkoop-aanbesteding betreft. Want er is nog meer. In veel gevallen worden antwoorden relatief beoordeeld. Opvallen en de norm zetten bij de kwaliteit van de antwoorden zijn twee heel belangrijke onderdelen. Goed beantwoorden is niet meer genoeg. We moeten op jacht naar het onderste uit de kan!

Dat stopt niet bij de inhoudelijke punten. Dan moet er ook aandacht zijn voor de meest onderschatte kracht van het inschrijven: taal. Door wollig taalgebruik, losse niet onderbouwde flarden, passief taalgebruik en door het altijd en eeuwig ingezette Algemeen Boring zakelijk Nederlands gaat een rijkdom aan informatie en overtuigingskracht, en dus aan punten, verloren

Aan de andere kant van het proces zitten mensen. Zij bepalen of en hoeveel punten uw inschrijving krijgt. Stel u voor dat ze bedolven raken onder de documenten, onder de gemeenplaatsen en management-speak. Om punten te verdienen moet u ze raken. Uw verhaal moet aanspreken in helderheid, daadkracht en overtuiging. Dus typ niet zo maar wat, maar schrijf alsof uw opdracht er vanaf hangt. Want geloof me, dat doet het.

Jessica van der Burg, inschrijfexpert bij Tenderwise

Reageer op dit artikel