artikel

Glasvezelpaneel voert daglicht diep het gebouw in

bouwbreed Premium

Glasvezelpaneel voert daglicht diep het gebouw in

Hoe breng je daglicht diep een gebouw in? Met daglichtplanken, lichtkoepels, daglichtbuizen… Of natuurlijk met een daglichtgeleidend glasvezelpaneel.

Het lichtvezelpaneel is een vondst van studenten Ahmed Assad en Rodrigo Dias Goncalves Lima van de TU Delft.

Vooralsnog bestaat het uit een verticale plexiglas drager met haaks daarin glasvezels die door het plexiglas steken. Dat laatste maakt het paneel minder geschikt om in de buitenste schil van het gebouw toe te passen: de vezels geleiden immers niet alleen licht, maar ook warmte.

Als de panelen worden toegepast aan de binnenzijde van een venster, leiden ze alleen het daglicht van buiten naar binnen. Andersom kunnen ze worden voorzien van ledverlichting, waarmee ze de gevel kunnen verlichten. Intussen reflecteren ze de warmte van de zon en de instraling. Ze fungeren dus ook als zonwering.

Het systeem is niet zo doorzichtig als glas, maar je kunt er goed doorheen kijken. De mate van doorzicht is afhankelijk van de hoek ten opzichte van de vezels.

 

Prototype om praktische redenen nog vervaardigd van kunststof. Foto: TU Delft.

Bucky Lab-docent Marcel Bilow trad op als begeleider van de studenten. “Het paneel werkt goed bij diffuus licht en het is prettig om erbij te werken, maar de toepassing van het façadepaneel als een paneel voor buitengebruik, is vooralsnog een probleem. Dat is oplosbaar met het juiste materiaalgebruik, maar zo ver zijn Ahmed en Rodrigo nog niet. Vooralsnog zie ik het dan ook meer als een featurein een lobby of als aparte muur in een kantoor, museum of hotel.”

Slagingskans

Om tot een goede inzet van de glasvezels in het paneel te komen, bestudeerden de studenten de productietechnieken van bezems en borstels. Als dit kan worden vertaald naar grootschalige productie en de vezels procesmatig in glas zijn te plaatsen, ontstaat een daadwerkelijke slagingskans.

Bilow: “Tot nu toe hebben de studenten hier vijftien weken aan gewerkt. Het gaat dus om een eerste prototype. Als er goede feedback komt vanuit de praktijk, dan zullen ze zeker overwegen dit als afstudeerproject een stapje verder te brengen. Maar dan moet er wel een serieuze vraag zijn uit de markt.”

In dat geval zal het paneel bijvoorbeeld ook worden uitgevoerd in glas, terwijl het eerste prototype is gemaakt van van plexiglas, omdat het eenvoudiger is om daar gaatjes in te boren.

De vraag hoe ver het paneel het daglicht daadwerkelijk het gebouw in brengt kan Bilow nog niet exact beantwoorden, maar, zegt hij: “We hebben net het mobiele lichtlaboratorium 3TU lightvan gebouwd. Daarmee kunnen we in de toekomst de lastige vragen van de experts beantwoorden en meten hoe diep het licht in de ruimte gaat.”

Reageer op dit artikel