artikel

Frei Otto leeft voort!

bouwbreed Premium

Frei Otto leeft voort!

Morgen wordt Frei Otto begraven in Warmbronn, een week geleden gestorven op bijna 90-jarige leeftijd (1925-2015). Hij was een van mijn helden die vlak na de studentenrevolutie van 1969 een vacuüm opvulden, samen met Zygmunt Makowski, de spaceframespecialist (1922-2005) en Renzo Piano (1937), de Italiaanse hightechvirtuoos.

Zij inspireerden me om hightech architectuur te ontwerpen en te maken. Ik heb in 1970 als student vijf maanden op zijn Institut für Leichte Flächentragwerke (IL) gewerkt aan een model van een beweegbaar membraandak. Dat ging 7 dagen per week, 16 uur per dag en voor een karig uurloon, maar wat was het een tijd. Zijn IL, normaliter vijf man groot, was geëxplodeerd naar een grootte van 55 man uit 50 verschillende landen vanwege de opdracht voor de kabelnetdaken van de Olympische spelen in München. Het was een bijenkorf. Daar werd in ploegendienst aan modellen gewerkt in schaal 1 op 125. Die modellen zouden getest worden in hun constructieve gedrag.

Kabelnetdaken waren enkele jaren ervoor aan de gedachten van Frei Otto ontsprongen en als Duits paviljoen in Montreal gebouwd. Maar München was een flinke slag groter en computers waren nog nauwelijks in zwang, in ieder geval vertrouwde Frei Otto computers niet. Dat kwam overigens slecht uit, want de modellen, zo intensief gemaakt, bleken te onnauwkeurig en uiteindelijk werden er computerdeskundigen uit de geodesie en de ruimtevaart bijgehaald die wel degelijk de gevraagde berekeningen konden maken.

Voor mij was Otto de man van het minimale materiaalgebruik, die vlak na de oorlog uit materiaalschaarste een theorie compleet ontwikkelde tot materialisatie en de wereld ermee inspireerde. Zijn leerlingen verspreidden zich over de wereld en werden overal hoogleraren en voorgangers van high technology, net als ikzelf. Postuum wordt aan hem de Pritzker Prize uitgereikt. De kabelnetgevels van de Markthal vormen indirect een eerbetoon aan zijn originele denkkracht.

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel