artikel

Doodzonde

bouwbreed Premium

Doodzonde

De voorganger aller herbestemmers Gerben van Dijk heeft net de zeven geboden van herbestemming gepubliceerd.

Voordat ik nu 95 stellingen op de poort van de Academie van Bouwkunst ga spijkeren, ga ik u meer vertellen over de zeven zonden van herbestemming:

1. Hoogmoed komt voor de Vattenfall. Wie niet gelooft in de heer die energiebesparing heet zal door een Zweedse dondergod worden opgevreten. En ijdelheid was 1999. Neem het kersverse Bolling Building in Boston van Mecanoo. Op social media zie je alleen het pand dat behouden is gebleven. De nieuwe ingreep blijft op de achtergrond. Eindelijk. Had de gemeente Rotterdam met het stadskantoor maar de helft van de visie van Boston gehad.

2. Hebzucht leidt direct naar de poorten van de hel. Gebruiken is het nieuwe hebben.

3. Wellust-nietust-spelletjes doen we niet meer. Bij herbestemming heb je niet gelijk of ongelijk, maar werk je met mensen die het bij voorkeur met je oneens zijn. Wat heb je nou aan ja-knikkers?

4. Nijd en afgunst staan leren en ontwikkelen in de weg. Wie zich hier nog mee bezig houdt mag zich zelf vierendelen.

5. Vraatzucht is verleden tijd. Een gebouw dat energie vreet kan natuurlijk niet meer. Daarom ontkomt diegene die duurzaam herbestemt het op eeuwig gas gestookte vagevuur van de energiemaatschappijen.

6. Woede hoef je alleen te voelen bij een volgende aardschok in het noorden van ons land. Maak je liever kwaad en zorg ervoor dat duurzame herbestemming mainstream wordt.

7. Gemakzucht is de ergste zonde bij herbestemming: luiheid, makkelijk geld verdienen, snelle beleggingen – het past allemaal niet bij herbestemming.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog iets op te biechten? Wij komen binnenkort met een inquisitie-team ook bij u in de buurt!

Reimar von Meding, directielid-architect partner van KAW te Groningen, Rotterdam, Eindhoven en Barcelona en founding partner van Reimarkt. Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @ReimarvonMeding 

Reageer op dit artikel