artikel

Doet u het met of zonder

bouwbreed Premium

Heeft u een visie op de lange of korte termijn? Weet u waar u met uw bedrijf over vijf jaar staat? Het zijn op zich vragen waar naar mijn idee elke ondernemer moeiteloos antwoord op moet kunnen geven.

Ik ben er echter onlangs achter gekomen dat dit in de praktijk helemaal niet zo schijnt te zijn. Van gerenommeerde onderzoeksbureaus hoorde ik laatst dat bij de meeste bedrijven in onze sector de waan van de dag regeert. Een serieuze visie en/of ondernemingsplan ontbreekt. En als het er al is, ligt het stuk ergens diep weggeborgen in een la.

Ik verbaas mij daarover. Natuurlijk, onze branche staat al enige tijd op standje overleven. Maar om nog enig rendement te kunnen maken, is het juist daarom belangrijk op te schrijven hoe je mensen en middelen zo efficiënt mogelijk inzet. Waar richt je je als bedrijf op en hoe ga je die doelen bereiken? Sinds mijn aantreden hier in 1992 zijn wij daarmee begonnen. Telkens voor een periode van vijf jaar. En dit delen we met onze medewerkers zodat iedereen weet waar we met elkaar mee bezig zijn. Uiteraard speelt bij ons ook de harde werkelijkheid en de waan van de dag en mislukt er wel eens wat. Maar op hoofdlijnen staat de koers vast.

Keihard werken, de waan van de dag managen kan mogelijk helpen om incidenteel en op korte termijn succesvol te zijn. Echter, een duurzame weg naar rendement vergt toch heus een andere aanpak.

Vooropgesteld, ik zit natuurlijk niet te wachten op nog meer concurrentie, maar als branche moeten we onze medewerkers, partners én klanten toch echt wat meer kunnen bieden.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel