artikel

De prijs van Rotterdam

bouwbreed

De prijs van Rotterdam

Het staat er zo mooi, voorop de aanbestedingsleidraad. Gezocht: De beste aannemer voor bouwkundig onderhoud voor Rotterdam. Dat getuigt van ambitie. Een ambitie die past bij een gemeente als Rotterdam, denk je dan.

Het blijkt te gaan om een openbare, Europese aanbesteding. En die gaat op laagste prijs. Inderdaad. Ze zoeken de Beste Aannemer en die selecteren ze op de laagste prijs. Gemotiveerd met een nietszeggend copy-paste-paragraafje. Dat belooft niet veel goeds. En dat wordt niet veel goeds. De uitslag is inmiddels bekend. Van alle vier percelen. En voor elk van de percelen gold dat een fictieve inschrijfsom ingevuld moest worden. Zoals dat zo vaak gebeurt bij raamcontracten. Maar in dit contract was er wat bijzonders aan de hand. Eén van de onderdelen van deze fictieve inschrijfsom was namelijk het afprijzen van 1000 uur arbeid. Daar kun je de cao op naslaan – daar ben je minstens 35, 40.000 euro aan kwijt. Daar kwamen nog bij vijf brandwerende binnendeuren leveren en afhangen, vijf wanden plaatsen en 30 maal een cylinderslot vervangen. Tot slot nog honderd maal voorrijkosten. En toch gaat dat werk – in totaal dus – weg voor minder dan 30.000 euro. Zelfs als de deuren, sloten en wanden gratis en voor niets geleverd worden, mondt dat uit in een prijs voor arbeid van minder dan 30 Euro/uur. Daar krijg je in Nederland geen vakman voor. En zeker niet de beste aannemer voor onderhoud.

Met Rotterdam hebben we doorgaans goede contacten. Over vernieuwend opdrachtgeverschap. Over social return. En over de koplopersgroep bij past performance. Zullen het nu ook maar eens gaan hebben over de basis?

Joost Fijneman, hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel