artikel

Complot

bouwbreed

Complot

Edith Schippers treft bijna doel. Dat er een complot is, kan ik niet meer ontkennen. Maar er is ook een nuance.

Niet de pers of lekkende ambtenaren hebben het gedaan, maar bouwondernemers op verzoek van een aantal rabiate anti-VVD’ers. Dat zit zo. Samen met vrolijke vrienden stoor ik me al jaren aan de gemakkelijke redenering dat de markt het beter doet dan de staat. Dat de ‘overheid’ veel kan leren van de markt. Sterker nog, dat publieke diensten (en taken) beter kunnen worden uitgevoerd door slimme en snelle marktpartijen dan door duffe ambtenaren die nog steeds hun boterhammen in een trommeltje meekrijgen en die soms stiekem weggooien als het loempiadag in de kantine is. En dat de overheid leiderschap nodig heeft en smart-sturingsinstrumenten. Dat dus.

Ons geheime comité heeft een plan bedacht om deze ‘kanteling’ te laten mislukken. De strategie die we hebben bedacht is om de fakkeldragers van dit denken, VVD-politici, in de val te lokken. Dat doen we door ze een zogenaamd handige hypotheekconstructie aan te smeren (die net lijkt te mogen). Ze zo vaak uit te nodigen voor bijeenkomsten die bijdragen aan hun carrièreontwikkeling dat ze daarvoor logistiek de dienstauto echt nodig hebben. En nu komt-ie, door bevriende bouwers en projectontwikkelaars in te schakelen om deze VVD’ers in de val te lokken door ingewikkelde publiek-privatesamenwerkingen aan te gaan, waar iedereen wat aan over kan houden (win-win, heet dat). Wat ook goed werkt, is voorstellen dat er gerommeld wordt met een publieke aanbesteding (meer markt!) of dat een spel gespeeld wordt rond een grondtransactie . Nou ja, u leest het al. Zo moeilijk is het niet wat wij bedacht hebben om VVD-politici in de val te lokken. Gaan we stoppen nu Edith het complot onthuld heeft? Nee, want er komt weer een verse lichting politici aan.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel