artikel

Blog: Robotpak

bouwbreed

Wie wel eens een oude science-fictionfilm ziet, zal het bekend voorkomen: het robotpak. Een mechanische voorziening waarmee de gebruiker zware dingen kan verplaatsen. Soms met behulp van een klein, maar krachtig model straalmotor dat de gebruiker én de last naar de plek brengt waar het verhaal zich verder kan ontwikkelen. Het is zeker niet van vandaag of gisteren.

General Electric maakte halverwege de jaren zestig al volop werk van een exoskelet, waarmee iemand heel erg zwaar werk kon doen. ‘Hardiman’ noemde de fabrikant het: Human Augmentation Research and Development Investigation oftewel Hardi. En “man” verwees naar manipulator. Half hydraulisch en half mechanisch zou de gebruiker met het prototype zo’n 375 kilo moeten kunnen tillen. Het robotpak werd geen succes, temeer niet omdat de aandrijving telkens weer problemen gaf en het Amerikaanse leger en de marine er als opdrachtgevers op een gegeven moment genoeg van kregen.

Militairen hebben sindsdien wel vaker geprobeerd of er toch niet wat te beginnen zou zijn met een robotpak. Want je kan er in elk geval in theorie zo fijn een zwaar kanon mee dragen om de vijand weg te schieten, of een flinke hamer die korte metten maakt met allerlei versterkingen. Dat werkt alleen maar in de film, want in de praktijk kan zulke exotische techniek alleen maar tegenvallen. In de film is ook goed te zien waarom dat is: er zit iemand in en die moet tegen vijandelijkheden worden beschermd, waardoor een op afstand te besturen machine eenvoudiger en goedkoper is. Hetzelfde geldt voor ‘mens/machines’ waarmee Koreaanse scheepsbouwers nog wel eens grote stalen huidplaten wilden verplaatsen.

Technisch is het allemaal niet zo’n probleem. Veel benodigdheden zijn gewoon als standaard handelsproducten uit een catalogus te bestellen. En wie helemaal op zeker wil spelen, kan tegen geringe meerkosten een standaardmodel naar eigen wensen laten aanpassen. En met moderne lichtgewicht accu’s is de aandrijving van zo’n robotpak al helemaal geen probleem meer. Soms blijkt het zelfs ongemotoriseerd te kunnen, zoals bij de Laevo van het gelijknamige bedrijf uit Delft dat een “ondersteuning voor voorovergebogen werk” aanbiedt in de vorm van een passief verende constructie.

Maar moeilijk te doen en weinig comfortabel werk, dat is toch iets uit vroegere tijden, toen een mannetje meer of minder op de werkplek er niet zo toe deed; daar moet je toch geen hulpmiddelen voor ontwikkelen? Dat moet je uitbannen! Er is inmiddels zoveel goed gereedschap uitgevonden dat het niet meer nodig zou moeten zijn om de mens aan het werk aan te passen. Omgekeerd, mars!

Jean Quist, Journalist Cobouw, redactie Techniek

Reageer op dit artikel