artikel

Blog: Pottenkijker piraat Berdowski

bouwbreed

Piraat Boskalis schuimt de zeeën af op zoek naar een prooi. Onder leiding van kapitein Peter Berdowski heeft de baggeraar de tanden gezet in sleepvaartbedrijf Smit (2010), zware zeetransporteur Dockwise (2013) en zeesleper Fairmont (2014). Hap, slik, weg. Nu is de beurt aan Fugro.

Baas Paul van Riel van de bodemonderzoeker uit Leidschendam zit niet te wachten op piraterij. De zeeën gaan hem al hoog genoeg, ook zonder het deurgemorrel van Berdowski. De orderportefeuille is weliswaar gevuld met voor 1,6 miljard euro aan klussen maar dat garandeert geen rust. Zo lang de olie- en gasprijzen laag blijven, zitten Fugro’s klanten in de piepzak en stellen hun plannen uit. Het verlies vorig jaar van bijna een half miljard euro vraagt om hard ingrijpen en dat doet Van Riel dan ook. Divisies krimpen in, schepen worden verkocht en 750 namen verdwijnen van de loonlijst. De beurs maakte 27 februari een juichsprong en beloont de daadkracht met koerswinst. Want los van de peperdure saneringsdrift zijn de onderliggende cijfers zo slecht nog niet. Eigenlijk goed zelfs.

Van Riel vecht om Fugro’s positie van onafhankelijke bodemonderzoeker overeind te houden. Gelijk heeft hij. Zijn klanten vormen een kleurrijk palet van landen en bedrijven met alle bijzondere belangen. De concurrenten willen elkaar liever niet wijzer maken dan ze al zijn. Daarom koestert Van Riel de positie van superspecialist die goed zijn mond kan houden. En daar past geen pottenkijker als Berdowski bij. Want vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Als hapklare brok biedt Van Riel onderdeel Subsea aan, waarvan Fugro 60 procent eigenaar is. De joint venture controleert met twintig schepen allerhande pijpleidingen en constructies en verdient zo 550 miljoen euro. Fugro zelf beperkt zich voortaan tot geotechniek en onderzoek, het vakmanschap waarmee het ingenieursbureau groot geworden is.

Berdowski bezweert geen overnameplannen te hebben. Het binnensluipen met ruim 20 procent van de aandelen zou alleen een kwestie van goed beleggen zijn. Piraat Boskalis valt echter niet op zijn woord te vertrouwen. De onvriendelijke overnames zitten hem in het bloed. De beurs geeft kaper Berdowski legitimiteit op het slagveld waar onverhoedse overnames behoren tot het arsenaal van de schermutselingen.

Theo Leoné, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel