artikel

Blog: Laagbouw met tuin in hartje stad…

bouwbreed Premium

Blog: Laagbouw met tuin in hartje stad…

Hebben goedkope grondgebonden woningen de voorkeur boven appartementen? Dan bouwen we die. Desnoods in de binnenstad. Een Vinex-achtige manier van wonen in hartje stad de nieuwe trend?

 

De cijfers over de woningmarkt tonen een groeiende voorkeur voor aantrekkelijke binnensteden. Of het nu gaat om Amsterdam, Utrecht, Breda, of Groningen: het gewildste en best verkochte aanbod is bij uitstek binnenstedelijk. Je voelt hem al aankomen: voor een rijtjeshuis met een tuin en een parkeerplaats voor de deur moet je daar niet zijn. Gekscherend klinkt in kringen van stedenbouwers dat mensen allemaal een betaalbaar huis met tuin willen tegenover een grootstedelijk Centraal Station. Dat kan natuurlijk niet, leggen ze dan uit, wijzend op de schaarse ruimte en daardoor hoge grondprijzen.

Gelukkig, zou je zeggen, want bouwen in een lage dichtheid en het gewilde grootstedelijke karakter zijn onverenigbaar. De grote hoeveelheid mensen en activiteiten in een relatief klein gebied leidt tot de gewaardeerde levendigheid en het draagvlak voor voorzieningen.

Een gemeente die zijn centrumgebied om die reden ijverig pimpt met hoogbouw, is Den Haag. Hoge kantoortorens zijn verschenen voor vooral ministeries. Appartementen in gebouwen die de wolken naderen, gaan er ook grif van de hand. Des te opvallender hoe de Vinex-karikatuur precies naast het illustratieve Centraal Station toch nog werkelijkheid wordt. Haag Wonen en projectontwikkelaar Blauwhoed realiseren er op een herontwikkelingslocatie grondgebonden woningen. 35 sociale huurwoningen met één verdieping en een plat dak en inclusief een gezamenlijk, afgesloten, parkeerterrein als een opgeblazen tuinpad zijn al gereed.

De laagbouw is een antwoord op de wens ruimte te bieden aan jonge gezinnen. Maar zijn op dit soort locaties niet minstens even aantrekkelijke gestapelde oplossingen mogelijk? Een prettige buitenruimte in de vorm van een groot balkon of dakterras hoeft niet onder te doen voor een kleine tuin. Wat meer stedelijke ambitie kan helpen.

Bart Mullink, verslaggever Economie

Reageren op deze blog? Dat kan via b.mullink@cobouw.nl of op Twitter via @MullinkBart

Reageer op dit artikel