artikel

Blog: De toeschouwer

bouwbreed

Blog: De toeschouwer

Joost van den Vondel dacht het te weten in 1668 toen hij schreef: de wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel. Wijze woorden, die echter een belangrijke optie uitsloot, het zijn van toeschouwer die in opperste verbazing kijkt naar wat er gebeurt op het toneel.

Neem bijvoorbeeld de verkiezingen. Na het sluiten van de stembureaus mogen hoogwaardigheidsbekleders hun zegje doen over wat de kiezer nou weer bedoeld kan hebben. Opperclown Mark Rutte komt dan melden dat zijn partij de weg omhoog gevonden heeft. Dus vindt de kiezer dat het beleid moet worden voortgezet. Hilarisch. Helemaal om te gillen is dat het journaille dan braaf knikt en het nog opschrijft ook. Dat heeft zich gehouden aan de woorden van Vondel en heeft vergeten dat het als kritisch toeschouwer een grotere toegevoegde waarde heeft dan als medespeler.

D66 en CDA, twee partijen die de weg omhoog inderdaad hebben gevonden, roepen nu dat het beleid aangepast moet worden. De kritische toeschouwer, ik dus, wist dat allang en had dat in zijn theaterkritieken al vaker geschreven. Dus wat moet ik hier nu verder van zeggen.

Als we de redenering van Rutte volgen dan kunnen we niet anders constateren dan dat het kiezersvolk heeft uitgesproken dat gesjoemel, fraude en leugens mogen in het huidige tijdsgewricht. Ook populisme van het soort waar Geert Wilders het patent op had, vindt het kiezersvolk geweldig.

Intussen kan Poetin rustig doorgaan met zijn expansiepolitiek.Waar dankzij publiciteit Oekraïne nog de wenkbrauwen deed fronsen van politici, blijft de Hitleriaanse bijna-annexatie van Zuid-Ossetië, van wat zegt u, Zuid-Ossetië in Georgië dus, vrijwel buiten beeld. Kennelijk moet er eerst een vliegtuig boven dat gebied worden neergeschoten voordat het op het politieke netvlies komt. En dan nog is het Russische gas te belangrijk om openlijk ruzie te krijgen met Vladimir Vladimirovitsj, Poetin dus.

Hetzelfde journaille dat ademloos aan de lippen hangt van onze eigen Kim Jong-un fronste destijds de wenkbrauwen toen Boskalis achter Smit Internationale aanzat. Bijna iedereen hing destijds ademloos aan de lippen van Smit-baas Ben Vree die de teloorgang van Hollands Glorie predikte als die zeerovers uit Papendrecht zijn bedrijf zou opslokken. Deze emoties werden begrepen en klakkeloos overgenomen. Kennelijk had geen journalist de moeite genomen het cv van de opperzeerover Peter Berdowski erbij te halen. Dan hadden ze gezien dat hij doorgeleerd heeft in een exacte wetenschap en begrepen dat hij volstrekt rationeel is.

Net als in de politiek is het lerend vermogen bij het journaille uiterst gering zo niet non-existent. Nu Boskalis Fugro lijkt te willen hebben, herhaalt de geschiedenis zich. Wederom is het de piraat Boskalis die achter een net, hardwerkend bedrijf aanzit. En wederom moet je constateren dat als je een beetje nadenkt er een rationale in zit. Iedere zichzelf respecterende ceo had het enkele jaren geleden over voor- en achterwaartse integratie. Daarmee kon het geld verdiend worden. Dat ziet Boskalis ook. Vandaar eerst Smit en nu Fugro.

De schermutselingen rond deze soap zijn uiterst amusant. Ze doen denken aan de beroemde ASMI-zaak uit 2008-2009 waarin de Ondernemingskamer het recht op beschermingsconstructies heeft bevestigd, maar daar wel een zware verantwoordelijkheid legt bij de vennootschap die de beschermingsconstructie activeert. Kennelijk beseffen sommige ceo’s van beursgenoteerde bedrijven nog steeds niet dat aandeelhouders enige zeggenschap hebben mede met dank aan Morris Tabaksblat. Welkom in de grote wereld.

Het geeft in ieder geval maar weer eens aan dat je niet altijd een deel behoeft te krijgen om je toch kostelijk te amuseren in dit schouwtoneel.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Reageer op dit artikel