artikel

Blog: De tegeltjeswijsheid

bouwbreed

Blog: De tegeltjeswijsheid

U kent ze wel, die Delftsblauwe tegeltjes waarop de mooiste wijsheden te vinden zijn. Bijvoorbeeld In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier.

Het verkiezingsdebat van gisteravond deed mij denken aan een eveneens aloude tegeltjeswijsheid. Politiek is liegen alsof het gedrukt staat en als het gedrukt staat, zeggen dat het gelogen is. Neem bijvoorbeeld onze geliefde premier Mark Rutte, u weet wel van die partij die bol staat van de schandalen. Die maakte handig gebruik van de afwezigheid van zijn voormalige partijgenoot die –uiterst gevaarlijk- het gesundes Volksempfinden verheven heeft tot politiek uitgangspunt. Die Rutte dus, meende te moeten melden dat mensen die naar Syrië reizen om daar als Jihadist aan de zijde van IS te gaan vechten, maar beter kunnen sneuvelen dan terugkeren naar Nederland. Ik vrees dat deze moreel verwerpelijke uitspraak door velen gedeeld wordt. Die vergeten dat een premier die dit serieus meent, niet te beroerd zal zijn om ook nog eens de doodstraf her in te voeren.

Op economisch terrein deden de regeringspartijen exact wat ik enkele jaren geleden al voorspeld had. Toen riepen ze om het hardst dat zij niets aan de crisis konden doen omdat de boze buitenwereld die veroorzaakte. Ik heb toen geschreven dat als de economie weer gaat aantrekken, zij niet moeten gaan roepen dat dit dankzij hun beleid is gekomen. Legers weldenkende economen hebben achteraf bevestigd dat het economisch herstel alleen maar te lijden heeft gehad van dit kabinet. Wat doen ze gisteravond: claimen dat het beleid gezorgd heeft voor economisch herstel. Als je het maar vaak genoeg roept, ga je er zelf nog in geloven ook. Kennelijk gokken ze op het welbekende korte geheugen van de kiezer.

Het zou mij overigens verbazen als dit kabinet de opstelling van de begroting 2016 overleeft. Nu al hoor je PvdA-politici openlijk roepen dat het afgelopen moet zijn met bezuinigingen. Een aloude economenwijsheid leert dat een groei onder de 2 procent, het CPB voorspelt nu voor dit jaar 1,7 procent en volgend jaar 1,8 procent, onvoldoende is om weer meer uit te geven. Waar praten we trouwens over. Bezuinigen volgens de definitie van Rutte is de overheid meer uit laten geven en de burgers op te zadelen met forse lastenverhogingen waarvoor ze dan ook nog minder terug krijgen.

Het liegen en bedriegen ging gisteravond ook vrolijk verder. CDA en D66 werd verweten dat zij extra willen bezuinigen. Schande spraken de regeringspartijen ervan. En dan maar hopen dat de kiezer er instinkt. Waar ik dan oprecht verbaasd over ben, is over de politicus die zich verbaast dat de burgers de politiek de rug toekeren.

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on Twitter @FerryHeijbrock

Reageer op dit artikel