artikel

Blog: de democratie

bouwbreed

Blog: de democratie

Jos van Rey, Ton Hooijmaijers, Statenlid Berthold Ziengs, wethouder Sjoerd Swane, Kamerleden Johan Houwers, Matthijs Huizing, Mark Verheijen en René Leegte. Het zijn allen VVD’ers en aanhangers van Willem Frederik Hermans. Die heeft geschreven: “Democratie is mooi maar de mensen zijn er niet mooi genoeg voor.”

De VVD boft toch maar. In de eerste plaats duurt het even voordat de volgende verkiezingen zich aandienen. Maar nog belangrijker, de PVV heeft last van hetzelfde euvel.

In 2010 waarschuwde de AIVD voor een eventueel Tweede Kamerlidmaatschap van Gidi Markuszower, omdat die geheimen – hebben we die dan? – doorgegeven zou hebben aan een buitenlandse inlichtingendienst. In normaal Nederlands heet dat verraad. Hij staat nu vijfde op de lijst voor de Eerste Kamer. Volgens de PVV is het integriteitsrisico achterhaald. De deur gaat helemaal dicht bij het gedrag van PVV-lijsttrekker Marjolein Faber die nepotistisch als ze is, haar zoon inhuurde om alle PVV-websites te doen. Dat is een integriteitsrisico, maar ze kan aanblijven omdat ze de integriteitsregels niet heeft overtreden. En de Tweede Kamer heeft er geen regels voor.

Is niet nodig, politici zijn in zijn algemeenheid integer, toch. De namen die ik noemde zijn de gevallen die gevallen zijn. Kansberekening leert dat er aanzienlijk meer moeten zijn die alleen maar bezig zijn met hun eigen carrière. Had vroeger het CDA de naam, nu is de VVD ze met kop en schouders voorbijgestreefd. Hoewel, het kan best zijn dat CDA’ers zo gehaaid zijn dat ze niet betrapt worden met hun hand in de koektrommel.

Hermans had dus gedeeltelijk gelijk. Democratie is mooi, maar politici zijn er niet mooi genoeg voor. Democratie is dus aan een herijking toe, een Haags woord waarmee bedoeld wordt dat er druk vergaderd wordt, wellicht een onderzoekje en vervolgens slapen we weer. Ik bedoel echter wel verandering. Het minste dat kan gebeuren is onafhankelijk integriteitsonderzoek met een bindend advies. Door niet door eigen partijcommissies.

Nog beter is terug naar de oorsprong van democratie, de staat die geregeerd wordt door het volk. Is wat lastig met miljoenen inwoners, maar Zwitserland houdt toch maar mooi de nodige referenda om de echte democratie gestalte te geven. Dat leidt soms tot hilarische uitkomsten zoals de grenzen sluiten voor buitenlanders en tegelijkertijd juichen voor het nationale elftal, waarvan de meeste spelers uit het buitenland komen.

Desalniettemin gewoon doen, een grotere puinhoop dan politici er nu van maken, is onmogelijk. Het past ook mooi in het beeld dat Rutte heeft van zijn ideale zelfredzame burger. Het scheelt miljarden voor verbouw dan wel vernieuwbouw van de Tweede Kamer, veel salarissen van politici en we kunnen met veel minder ambtenaren toe. Dat betekent dat een forse lastenverlichting mogelijk is, die weer goed is voor de economie en de nationale bestedingen. Doen dus Mark, hef jezelf op.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Reageren op deze blog? Dat kan via f.heijbrock@cobouw.nl of via Twitter op @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel