artikel

Blog: De beste premier van Nederland

bouwbreed

Ik heb niet gestemd. Mijn vrouw was jarig en we gingen een hapje uit eten. Bij de Griek.

Schaam je. Niet stemmen, dat kan echt niet, zeiden m’n collega’s. Hoezo journalist? Jij hebt toch ook een mening?

Als stagiair op de economieredactie bij het Algemeen Dagblad had ik er al discussies over tijdens de lunch. Waarheidsvinders horen niet te stemmen, zei ik overdreven principieel. Je had het vuur in hun ogen moeten zien. Ik moest de (SP)tomaten ontwijken! 

Ik snap het wel. Je stem uitbrengen hoort bij het Nederlanderschap, het is een verworvenheid. Net zoals Zwarte Piet, pindakaas, Koningsdag, met zijn allen naar het wereldkampioenschap voetbal kijken, in oranje, weinig verhullende T-shirts en wildvreemde vrouwen omhelzen als Wesley heeft gescoord.

Niet dat ik nooit stemde. Een keer op het CDA, omdat mijn ouders dat altijd deden. Een keer op de VVD, omdat ik vrij wilde zijn, een keer op de PvdA, omdat ik sociaal ben. En één keer, toen ik het echt niet meer wist op D66. Toch vlees noch vis. Of in elk geval: resultaat onzichtbaar.

Mijn vader vindt het helemaal niets, al die splinterpartijen. Verhoog de kiesdrempel, zegt hij altijd. Ik zou het anders aanpakken.

Meneer Rutte, ga direct om tafel met John de Mol en maak er een live verkiezingsshow van. ‘De beste premier van Nederland’, ‘P-factor’ (premier-factor), of ‘So you think you can rule? Referendum-tv. Stemmen via sms of app. En iedereen mag meedoen: van de Partij voor de fietsenmakers, tot aan Koekenbakkersbelang. Gaaf man. Ik zie het al helemaal voor me. Een leugentest, de onelinersproef, kijken in de ziel met Coen Verbraak. Je kunt zelfs beginnen met een blindauditie. Dan maakt Emile Roemer ook iets meer kans.

Waarom ik nu niet stemde? Deels uit principiële redenen, waarvan ik dus weleens afwijk, maar bovenal liet ik het semipermanente stemhok in het muf ruikende bejaardentehuis links liggen, omdat ik echt geen voorkeur heb. Als ik stem, wil ik dat met volle overtuiging doen.

Ik gun de Partij van de Dieren een aai over de bol, en zo veel meer partijen. Het liefst zou ik daarom mijn stem willen verdelen. GroenLinks, 12 points. VVD, 8 points. The Netherlands, 3 points. Wacht eens even Van Belzen. Dat is een briljant plan.

Helaas, kans verkeken. Jij heb niet gestemd. Jij doet niet mee. Jij staat aan de zijlijn… Die Grieken kunnen trouwens koken. Ik heb er mijn buik vol van.

Thomas van Belzen, politiek verslaggever Cobouw 

Reageren op deze blog? Dat kan via t.v.belzen@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel