artikel

Beam me up, Scotty!

bouwbreed

Deflatie, dalende prijzen, is voor economen een groter schrikbeeld dan inflatie. Want dalende prijzen verlammen de economie. Als iets morgen goedkoper wordt, koop ik het vandaag niet, dan wacht ik af.

Het gevolg is dat de prijs nog lager wordt omdat de vraag daalt en zo draait de deflatiecirkel de economie naar een nulpunt. Bij duurzaamheid speelt iets vergelijkbaars. Ik noem het maar even duurzaamheidsdeflatie. Niet alleen de prijzen dalen, ook de energieprijzen, en vooral: de beloften worden groter. Zo is er nu een flinke technologische ontwikkeling met dito verwachtingen over toekomstige besparingen. Er ontstaat high tech verduurzaming naast low tech-verduurzaming. Bij deze vaart in de techniek bestaat de kans dat de fantasten vrij spel krijgen.

Captain Kirk

Wat je graag zou wensen, daarvan kan je rustig beweren dat het binnenkort ook kan. Zeker als je daar geen termijn aan verbindt krijg je per definitie gelijk. Ikzelf beweer dat we ons straks kunnen verplaatsen zoals captain Kirk in Star Trek. In de beamer jezelf laten oplossen en ergens anders word je weer gematerialiseerd. Een mens is per slot van rekening ook niets anders dan een heleboel informatie. Als je de atomen maar op de rij houdt: de gelaserprinte mens.

Ik weet zeker dat ik gelijk krijg, maar om te voorkomen dat u mij een fantast vindt, verbind ik er nog even geen termijn aan. Wat we moeten voorkomen is dat al te grote beloften de verduurzaming van ons vastgoed vertragen, omdat iedereen denkt dat er techniek aankomt die straks meer levert. En tegelijkertijd moeten we er keihard aan werken dat deze beloften waarheid worden.

Hightech en lowtech hebben elkaar heel hard nodig. Low tech geeft de kweekbodem waarop partijen bereid zijn leergeld te besteden aan hightech. Omgekeerd levert high tech de vleugels die de verduurzaming echt een stap verder brengen.Beam me up, Scotty!

Marcel Tankink, directeur KAW Groningen

Reageer op dit artikel