artikel

Wijde blik verruimt het denken

bouwbreed Premium

Wijde blik verruimt het denken

Onze dromen of visies worden onder andere gevormd door alles wat we om ons heen zien. Dus zie, ervaar, voel, praat en kijk ook eens door de ogen van een ander. Al deze bagage, met alle goede en slechte voorbeelden, stelt ons in staat met elkaar betekenisvolle woonplekken te creëren binnen ons stedelijk weefsel.

In de afgelopen weken werd ik me hier weer heel erg van bewust door een paar mooie ervaringen. Zo zijn wij bezig met een buurtvernieuwing in Schiedam en hebben we gewerkt met een kinder-klantenpanel. De Kleine Ambassade bood ons de kans de toekomst van de buurt te zien door de ogen van kinderen. Een prachtige ervaring die ons het juiste gevoel heeft gegeven voor de verdere ontwikkeling van deze plek.

Ook stapte ik onlangs op de fiets met mijn collega Jeroen om hem in onze Rotterdamse projecten te laten zien wat het nu daadwerkelijk oplevert in een project of buurt als je de consument als co-producent vraagt. Het werd een waardevolle middag. Zo zag ik bijvoorbeeld zijn verwondering toen we Le Medi in liepen. Oneindig trots vertelde ik hem waarom dit buurtje hier betekenis geeft. Het inspireerde me enorm om de kwaliteit van onze projecten opeens door zijn ogen te zien. Inmiddels heb ik met een andere collega afgesproken elk kwartaal op de fiets te stappen.

Dat kijken en ervaren kost tijd. En natuurlijk is het praktisch, zeker met onze overvolle agenda’s, om even op Google Streetview te kijken. Vaak gaan we voor vele jaren met elkaar aan de slag om een plek een nieuwe toekomst te geven. Laten we dan ook de tijd nemen om echt samen te kijken, ervaren en praten. Zodat we daarna die zo belangrijke duurzame woonplekken kunnen maken voor de (toekomstige) bewoners.

Kijken en fietsen jullie mee?

Bianca Seekles, directeur ERA Contour

Reageer op dit artikel