artikel

Wet aanpak schijnconstructies

bouwbreed

Eerlijk gezegd, als advocaat houd ik mij zelden bezig met wetsontwerpen. Vaak is het al druk genoeg met conflicten die te maken hebben met bestaande wetten en regels. En vaak duurt het vervolgens nog aardig lang voordat een eerste conflict dat gebaseerd is op een nieuwe wet, op mijn bureau terecht komt.

Nu ben ik ook nog eens geen PvdA’er, maar toch ben ik wel enthousiast over het wetsontwerp waarmee minister Asscher schijnconstructies wil bestrijden. Dit soort constructies is namelijk een van de redenen waarom de marges in de bouw zo dun zijn. Tenslotte is het bijna onmogelijk om te concurreren met bedrijven die hun (buitenlandse) werknemers structureel te weinig betalen of geen cao-loon voor vakmanschap willen betalen.

Al jaren loopt het aantal werknemers in de (af)bouwbranche terug, wat natuurlijk niet enkel veroorzaakt wordt door schijnconstructies. Maar het zal zeker helpen als opdrachtgevers zich achter de oren moeten krabben als zij te lage prijzen bedingen. Of als zij geconfronteerd worden met buitenlandse werknemers die slecht gehuisvest zijn. Of… zo zullen er vele situaties zijn waarin opdrachtgevers verantwoordelijkheid moeten nemen. Want anders kunnen ook zij aansprakelijk zijn voor het achterstallige loon.

Kortom, een verantwoorde wet waarmee de bouwbranche gezonder en de marges verbeterd kunnen worden. Als advocaat nog wel het volgende: het is natuurlijk de vraag of werknemers die zich hebben laten uitbuiten, zo makkelijk de weg naar de rechter zullen vinden. Hierin zullen de vakbonden een rol spelen, maar beter nog is het als het besef dat opgetreden moet worden tegen schijnconstructies en oneerlijke concurrentie, nog breder gedragen wordt. Dat is goed voor werknemers en werkgevers.

Gert van Gorcom, huisadvocaat AFNL en Noa

Reageer op de column via mail of via @CobouwNL

Reageer op dit artikel