artikel

Veilig kampioenschap voetbal in Qatar?

bouwbreed

Veilig kampioenschap voetbal in Qatar?

De zorg voor goede arbeidsomstandigheden is niet vanzelfsprekend. In Europa hebben we sinds enkele tientallen jaren wetgeving op dit gebied, de afgelopen jaren geharmoniseerd binnen de lidstaten van de Europese Unie. En nog steeds valt er veel te verbeteren.

Niet in alle landen op deze wereld gaan we even zorgvuldig en zuinig met onze werknemers om. In de Aziatische landen is de arbeid goedkoop en ruimschoots voorhanden. Er wordt nog veel handmatig gedaan en zeker als de factor tijd niet meespeelt, is dit een goedkope wijze van bouwen. Dagelijks kan ik dit waarnemen in Zuid India, waar ik voor een kort verblijf ben. Tegenover het hotel is een bouwplaats, één van grote omvang waar een winkelcentrum zal worden gebouwd. Ik ben hier vaker geweest en heb in de loop der jaren het grotendeels handmatig slopen van de voormalige opstallen kunnen zien.

Veel Indiërs en andere Aziaten werken in het buitenland, veelal in de Golfstaten waar ze naast huishoudelijk werk ook vaak in de bouw worden ingezet. De paspoorten worden ingenomen en de mensen worden slecht betaald. Ze zijn daar om het geld dat ze verdienen over te maken naar hun families, noodgedwongen om te kunnen leven en overleven. De bouwplaatsen zijn vaak mega groot, hoogbouw in beton, staal en glas in een moordend tempo en bij hoge temperaturen. Er gebeuren veel ongevallen op die bouwplaatsen, veelal met dodelijke afloop. Maatschappelijk betrokken organisaties wijzen hier al heel lang op en toch verandert er weinig.

Momenteel is het wereldkampioenschap voetbal in Quatar in 2022 het zorgenkindje; na Zuid Afrika en Brazilië is de aandacht nu volop op Quatar gericht. De grootste zorg betrof de temperaturen waarin gevoetbald moest worden. De zomer was de geschikte tijd, rekening houdend met de landelijke competities en de Champions League. Geen woord over de bouw van de stadions, de wegen, hotels en andere benodigde faciliteiten. De mensen die daaraan werken, werken ook in de zomer, elke dag en lange dagen onder erbarmelijke omstandigheden. Het aantal dodelijke ongevallen loopt in de honderden en onofficieel in de duizenden.

In Nederland schrikken we al van een getal van 20. Sport verbroedert en het is toch niet voor te stellen dat we voor de sport het leven van zovelen in de waagschaal stellen. Een krachtig protest aan de regering van Quatar is op zijn plaats en tevens een aanbod van Nederland: wij beschikken over een aantal zeer professionele bouwers van stadions en sportcomplexen; biedt aan om deze kennis en het hoge niveau van veiligheid en gezondheid van het bouwproces ter beschikking te stellen aan de bouwers daar. Laat onze bouwers daar de klus veilig klaren.

Nog even terug naar Madurai, India. Als ik naar de bouwplaats onder mij kijk, zie ik een goed afgeschermde bouwplaats. De ingezette machines en technieken in de funderingsfase zien er goed uit. Er worden geen helmen, veiligheidsschoeisel of dergelijke gedragen maar de boorgaten van de in de grond gevormde palen worden direct afgedekt nadat de wapeningskorf geplaatst is. De project accommodatie ziet er goed uit. Er staat bewaking bij de poort en er is volop verlichting voor de nachtelijke uren. Beton storten en grondwerk gebeuren in de nachtelijke uren omdat overdag de straten te intensief gebruikt worden. Volop lawaai dus, dag en nacht. Gelukkig heb ik mijn pbm (oordoppen) wel meegenomen.

Jos Schouten, senior adviseur bij Aboma in Ede

Reageer op dit artikel via Twitter op @abomabv of @CobouwNL

Reageer op dit artikel