artikel

Slimme details geven kunststof spreidplug meer houvast

bouwbreed Premium

Slimme details geven kunststof spreidplug meer houvast

Een nieuw ontworpen, langwerpige plug gaat zich met diverse uitsteeksels beter teweerstellen tegen ‘uitdrijvende krachten’.

Wat zouden we zonder pluggen moeten beginnen? In massief hout kun je een oog, haak, schroef of bout goed vastzetten zonder een plug te hoeven gebruiken, maar dat mislukt in niet-elastische materialen als beton en baksteen. Vroeger werd dat bijvoorbeeld opgelost door in een ruim geboord gat in een muur eerst een iets taps gemaakt stukje hout te slaan, en dan de nagel of schroef in het hout vast te zetten. Ook werden wel pluggen van hennep gebruikt, of van metaal. Al jaren lang zijn voor massieve, harde muren talloze modellen pluggen verkrijgbaar, in diverse maten. Meestal gemaakt van kunststof, maar ook wel van metaal. Van redelijk simpele buisjes tot exemplaren voorzien van twee of meer uitsteeksels die zich vastzetten als de plug zich spreidt tijdens het indraaien van een passende schroef of bout.

Frank Balen vindt de bestaande langwerpige ‘spreidpluggen’ niet goed genoeg. “Het bezwaar van de bekende plug is dat deze in de praktijk veelal onvoldoende tegen een uitdrijvende kracht bestand blijkt te zijn”, schrijft hij in de tekst van zijn afgelopen maand openbaar geworden octrooi. Dit betreft een verbeterde versie van dit type plug, die is uitgevoerd in een elastisch vervormbare kunststof. Helaas geeft hij geen getallen die de verschillen laten zien tussen de prestaties van zijn nieuwe plug en die van de bestaande varianten.

Dat het lijf van zijn plug ‘lippen’ heeft die bij het indraaien van een schroef naar buiten scharnieren langs een as evenwijdig aan de as van de plug, is volgens het Octrooicentrum niet nieuw of inventief. Maar nieuw is wel het slimme idee dat de helft van het aantal lippen scharniert naar de draairichting van de binnenkomende schroef, terwijl de andere juist tegen deze draairichting in scharnieren. “Hierdoor zullen de lippen van beide typen zich vastgrijpen in het beton rond het voorgeboorde gat en zo de plug in het gat verankeren,” schrijft Balen.

Om het naar buiten scharnieren van de lippen te ondersteunen, heeft de inwendige holte van de cilindrische plug een ovale of elliptische dwarsdoorsnede. Ter aanvulling op de werking van de lippen is de plug aan de buitenzijde voorzien van diverse ‘ribben’. En van naar buiten uitstekende, vaste ‘vleugels’ die zich verjongen in de richting van de punt van de plug. Bovendien heeft de plug dwars op de lengterichting talloze groeven die zijn bedoeld voor het opnemen van boorgruis. Ze zitten niet alleen op het lijf van de plug, maar ook op de verend uitgevoerde ‘tongen’ op de punt.

Tot zover alle toegepaste voorzieningen om de plug te wapenen tegen uitdrijvende krachten. Ook het vasthouden van de schroef of bout zelf moet goed geregeld zijn. Want alle inventiviteit is voor niets geweest als een schroef te makkelijk uit de plug kan worden getrokken. Om dat probleem tegen te gaan, is de inwendige holte van de plug voorzien van twee naar de lengteas gerichte uitsteeksels met een onderlinge afstand die gelijk is aan de spoed van de bijpassende schroef.

Octrooinummer: NL2011125

Houder: Mirekaja AG, Zwitserland

Uitvinder: F.Balen

Reageer op dit artikel