artikel

Samen veranderen

bouwbreed

Samen veranderen

De kranten staan er bol van. Vroom & Dreesmann is maar net gered. Ontslagen bij Blokker. De vanouds bekende grootwinkelbedrijven hebben het moeilijk. En waarom? Niet omdat investeerders veel kapitaal uit de onderneming hebben weggetrokken. Al zal dat best een rol hebben gespeeld. Nee, het antwoord is veel simpeler: omdat u en ik minder zijn gaan kopen bij deze winkels.

De wereld verandert snel. Wanneer bedrijven, die jarenlang met een bepaalde formule succesvol zijn geweest, daar niet tijdig op inspelen, wordt hun plaats door anderen ingenomen. Zo eenvoudig is dat.

Staat u hier wel eens bij stil? Want natuurlijk geldt dit ook voor bedrijven in de bouw. Blijft u steen en been klagen dat vroeger alles beter was? Blijft u uw werk doen zoals u altijd heeft gedaan? Of zoekt u naar nieuwe kansen, die passen bij deze tijd?

Afgelopen maandag werden de Nederlandse Bouwprijzen uitgereikt. Mijn conclusie was dat ondanks alle gemopper over crisis er ook dit jaar weer bijzonder fraaie projecten in ons land zijn gerealiseerd. Van een stijlvol woonhuis in het vlakke land tot een spectaculaire overspanning over de Waal.

Bij alle nominaties en prijzen vielen steeds twee woorden op. Er werd vernieuwend gewerkt, met nieuwe methoden, materialen of technieken. En al deze projecten waren tot stand gekomen door samenwerking van een groot aantal partijen. Volgens mij ligt hierin de sleutel om succesvol te blijven. Het ontwikkelen van complexe technieken of nieuwe bouwmethoden kun je niet alleen. Dat slaagt alleen als je vanaf het begin in een project nauw samenwerkt met de andere partners. De tijd van het opstellen van een product door de ene partij en het doorgeven naar de andere is voorbij.

En het mooiste is: samenwerken levert niet alleen een beter product. Het geeft ook meer inspiratie en vooral veel meer plezier!

Johan Galjaard, voorzitter VNconstructeurs

Reageer op dit artikel