artikel

Samen

bouwbreed Premium

Samen

Mijn nichtje Janne (9) stelde mij onlangs de vraag wat ik nu eigenlijk doe voor werk. Ik wilde een vlammend betoog houden over de bouw, maar bedacht me. Ik was namelijk benieuwd wat zij als toekomstige generatie onder ‘de bouw’ verstaat. Dus vroeg ik haar om eens te schrijven over de bouw.

“Ik denk dat als je iets wil gaan bouwen dat je dan wel bij een bouwbedrijf moet werken. Als je daar werkt, moet je eerst iets gaan bedenken. Als je dat hebt gedaan, moet je het gaan schetsen en dan moet je het aan je directeur laten zien. Hij moet zeggen wat hij er van vindt. Hij moet ook vragen waarvoor het is en waar je het wil hebben. Dan gaat hij het met de andere werknemers van het bedrijf er over hebben. Als iedereen het goed vindt, gaan ze een mooie plek er voor zoeken. Nou en dan komt het grote werk! Je moet dit er voor nodig hebben om iets te bouwen:

Bakstenen en cement voor de muren en palen voor onder het gebouw, dakpannen en glas voor de ramen. Als eerst graaf je een diepe kuil waar de palen in komen te staan en daarna doe je de kuil weer een beetje dicht dan ga je de buiten kant maken. Dat doe je natuurlijk met bakstenen en cement.

Je doet aan alle kanten cement. Dan doe je het op de grond. Dan leg je er stenen tegen aan zo ga je door tot je het groot genoeg vindt (maar je moet dit werk wel samen doen met anderen mensen) dan zorg je er voor dat alles recht staat als je dat hebt gedaan moet je schuinen platen neerleggen dan ga je de dakpannen aanleggen als je dat klaar hebt dan ga je ramen er in doen dan is de buiten kant klaar dan ga je voor de waterleiding zorgen dat die ook bij het gebouw komt en elektriciteit en dan zorg je er ook voor dat er een buis komt die bij het riool aankomt. Nou en dan nog een wc en een wasbak enzovoort.”

Treffend om te lezen hoe simpel bouwen eigenlijk is bezien vanuit de ogen van een negenjarige. Mooi om te lezen dat “samen” zo vanzelfsprekend is. Jammer dat dat laatste alleen te vaak veel moeite kost als we ouder worden.

Roel van der Vossen, commercieel directeur Euroconstruct

Reageer op dit artikel