artikel

Renovatie en onderhoud profiteren van innovaties

bouwbreed

Renovatie en onderhoud profiteren van innovaties

Tubus System boekt zijn successen ondergronds. De groeiende belangstelling voor leidingrenovatie zonder hak- en breekwerk is ongebroken.

“Zes jaar zijn we in Nederland actief”, zegt verkoopmanager Koen van Wingerde van de onderneming uit Zoetermeer. De hoofdvestiging van het moederbedrijf staat in Zweden. “We zijn begonnen met drie man, net voor de crisis uitbrak. Inmiddels werken we met 25 personen. Ik reken op een verdere gestage groei.”

Tubus gebruikt bestaande standleidingen slim als mal. Het proces begint met reiniging en inspectie met hulp van een camera. Dan volgt waar nodig de inwendige reparatie, waarbij (dreigende) lekkages verdwijnen onder pleisterwerk. Slotstuk vormt het aanbrengen van een coating van glasvezel versterkte polyester, in drie of vier lagen. Klaar is dan de nieuwe pijp, voor een volgende levensfase van een halve eeuw. Garantie: tien jaar. Leidingen worden onderhanden genomen met doorsnedes van 30 millimeter tot enkele meters.

Niet hakken en breken

Van Wingerde: “De opdrachtgevers variëren van woningcorporaties en verenigingen van eigenaren tot vastgoedbedrijven en gemeenten. Veel belangstelling komt van de beheerders van monumentale panden. Die willen niet hakken en breken.”

Ook Remmers Bouwchemie uit Hoogeveen slaat zijn vleugels verder uit. Dit jaar krijgt het bedrijf een nieuwe vestiging in Duiven. Het aantal medewerkers breidt uit met zes nieuwe collega’s. De groep telt straks 52 gezichten, misschien nog wel meer.

Accountmanager Henry Visser: “We doen de afdichting van de kelder en de dakpannencoating. Plus alles wat daar tussen zit. Het bedrijf is extreem goed de crisis doorgekomen.”

Waar toekomst in zit?

De Nederlandse onderneming is (al een kwart eeuw) een dochterbedrijf van de firma die Bernard Remmers zestig jaar geleden opzette in Löningen, een plaats in het noorden van Duitsland. Het netwerk omspant inmiddels de hele wereld. “Iedere provincie heeft een eigen vertegenwoordiger. We werken met een bouw- en houtdivisie. Waar toekomst in zit? In kunststofvloeren, betonreparatie en onze speciale pleisters – voor monumentale kastelen en boerderijen. Een advies voor de bouwbranche? Wees innovatief. Leg je oor overal te luister en ga er voor.”

Een belangrijke partner van Remmers is Thor Helical. Samen profiteren ze van de schuddende bodems in Groningen. Thor Helical (met acht medewerkers gevestigd in Zoeterwoude, onderdeel van een internationaal netwerk) blinkt uit in spiraalankers. Overal waar scheurvorming optreedt of spouwankers doorroesten duikt het bedrijf met zijn wokkels op om de muren te fixeren. Tot zelfs in het Vaticaan. Vanuit Nederland liggen verkooplijnen door heel Europa.

Commercieel manager Rinus de Moedt: “Renovatie en onderhoud is een groeimarkt. Door matig onderhoud raken steeds meer gebouwen uit de jaren zeventig en tachtig verouderd. De bodemproblemen in Groningen leveren veel werk op. We hebben in de provincie 120 lokale aannemers getraind om oplossingen te vinden voor de scheurvorming in de gebouwen.”

Week van de Bouw

In de Week van de Bouw zijn dit jaar voor het eerst vier vakbeurzen onder één dak samengebracht: de BouwBeurs, Gevel, Renovatie & Transformatie en Material Xperience. In vier trendverhalen geven standhouders tot en met vrijdag hun visie op de stand van zaken in hun marktsegment. Vandaag: Renovatie en Transformatie

Reageer op dit artikel