artikel

Nijenrodekletsers

bouwbreed Premium

Het kwam afgelopen week in een creatieve dialoog zomaar voorbij gevlogen: ‘truttenschudder met jarretelaandrijving’. Hoewel ik die aanduiding nog nooit eerder had gehoord, dacht ik in eerste instantie aan een ondeugend bouwmarktspeeltje voor mensen van mijn leeftijd die nog steeds in hun adolescentieperiode zitten.

Het schijnt namelijk dat deze grijze hippie-doelgroep, geïnspireerd door een kneuterig pappen- en nathoudenverhaal, de onderdanige vanilleseks weer opnieuw heeft ontdekt en daarvoor allerlei inspirerende bouwmaterialen gebruikt. Vanaf nu zal ik toch wel moeite hebben om een rolletje duct-tape of pakje tyrips af te rekenen bij zo’n blond kassahuppeltrutje zonder daarbij een opwindende gedachte te krijgen.

Maar nee hoor, mijn verwrongen brein zat weer eens op het ‘verkeerde spoor’. Het bleek namelijk de bijnaam te zijn van het in 1958 gelanceerde DAF-karretje waar geen versnellingsbak in zat. Deze rijdende koffiemolen uit de Willie Wortelgeest van Hub van Doorne was erg populair bij rijbewijszakkers, bejaarden, nonnen en andere vrouwelijke vrijgezellen die niet met een echt pienter knuppeltje overweg konden.

Als kind droomde ik zweverig weg als ik aan die schatrijke fabrikantenfamilies, zoals de Van Doornes, de Philipsen, of de Vroom en Dreesmanns dacht. Al die bloedverwanten hebben zich tijdig en veilig voor hun eigen portemonnee laten vervangen door afstandige durfinvesteerders en goedgebekte Nijenrodekletsers die nu met krokodillentranen staan te zeuren bij de vastgoedbaas (die meestal ook uit hetzelfde hout is gesneden) of de huur niet naar beneden kan. Het daarover inmiddels bereikte V&D-akkoord is ongekend gevaarlijk en oerdom met een sneeuwbaleffect naar alles en iedereen. Even dom dan geld lenen aan een land waarvan je weet dat je het nooit terugkrijgt. Lullig voor al die mensen die zonder werk komen bij een faillissement, maar dat is nou eenmaal de consequentie van de zo gewenste marktwerking. Zo gewenst? Door wie eigenlijk??

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst Bergeijk

Reageer op dit artikel