artikel

Na mooie woorden nu echt actie

bouwbreed

Voor alle kopstukken in de bouw was de Week van de Bouw een prima gelegenheid om hun visie op de toekomst te geven. Die ziet er voor onze sector volgens onder andere minister Blok goed uit. Zo dicht hij de bouw bij het vernieuwen en energieneutraal maken van de bestaande voorraad een grote rol toe.

Dit kan nog wel eens tegenvallen. In elk geval gaan de ontwikkelingen in een veel lager tempo dan de minister in zijn hoofd heeft. Immers, woningcorporaties, beleggers en particuliere woningeigenaren zijn de opdrachtgevers voor de beoogde verduurzamingsoperatie. En zij hebben allemaal een reden om (nog) niet tot flinke acties over te gaan.

Twijfel

De energieprijzen dalen, het aanbod van producten vanuit de branche is in sommige gevallen nog zeer pril en financiële instellingen houden nog steeds de hand op de knip. Logisch dat de gemiddelde particuliere woningeigenaar twijfelt. Woningcorporaties worstelen met hun toekomst en hebben geen primair belang bij isolatie anders dan het betaalbaarheidsvraagstuk van hun huurders. En beleggers tenslotte, vinden hun rendement nog steeds het allerbelangrijkste om te bewaken en zullen niet investeren in extra energetische maatregelen.

Hier ligt dan ook meteen de uitdaging voor onze branche. We moeten namelijk onderkennen dat er met goed ondernemerschap en een sterk klantgericht aanbod wel degelijk kansen liggen. Er zijn echter factoren die ook wij niet kunnen beïnvloeden. Daarom zal bijvoorbeeld de politiek moeten zorgen voor duidelijke kaders via de nieuwe Woningwet. Corporaties moeten die geboden kans benutten om via de Energie-index een deel van hun investeringen terug te verdienen. Dan pas levert een energiezuinige woning echt iets op voor de huurder, de verhuurder én de bouwbranche.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL 

Reageer op dit artikel