artikel

Interview: Tijd van alleen maar kilowatturen verkopen is voorbij

bouwbreed

Interview: Tijd van alleen maar kilowatturen verkopen is voorbij

Eneco gelooft niet in off grid-woningen, maar wel in all electric, zegt Dirk Jan Middelkoop, innovatiedirecteur bij het energiebedrijf.

Energiereus Eneco en renovatieprogramma de Stroomversnelling kwamen deze week overeen dat Eneco de voorschotnota’s van bewoners van nul-op-de-meterwoningen gaat schrappen. Grote vraag is wat de energiebedrijven verder gaan bijdragen aan de ontwikkeling van dit soort woningen. Dirk-Jan Middelkoop, hoofd innovatie consumentenmarkt van Eneco, is bezig met het bedenken van producten die inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt.

Hoe lang is er al contact tussen Eneco en de Stroomversnelling?

Middelkoop: ”Al jarenlang wordt er met elkaar gepraat. Maar anderhalve maand geleden zijn we op initiatief van Leen van Dijke (woordvoerder Stroomversnelling – red.) bij elkaar gaan zitten. De vraag was of we de voorschotnota’s van klanten die naar een nul-op-de-notawoning gaan, konden aanpassen. Die komen anders van een koude kermis thuis. Ik heb gezegd: dat ga ik oplossen.”

Gaat Eneco zich aansluiten bij de Stroomversnelling?

“Dat gaan we over een paar maanden bekijken. Eerst gaan we zorgen dat we aan het werk gaan met de voorschotnota’s. Daarna gaan we evalueren.”

Jullie zouden toch een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van off grid-woningen – woningen die losstaan van het elektriciteitsnet en gasnet?

“Om eerlijk te zijn: Eneco gelooft niet in off grid. Wel in all electric of semi-autarkisch wonen. Dat wil zeggen: alleen gebruik van elektriciteit, en de gasleiding doorknippen. De vraag is: willen Nederlanders off grid wonen of willen ze duurzaam wonen? Wij horen dat ze het laatste willen.”

Jullie doen wel een proef met een huis met een accu. Dat is niet off grid?

“In Heijplaat, Rotterdam staat een proefwoning waarbij een accu uit een gerecyclede elektrische auto wordt gebruik voor een woning, maar de woning blijft ook aangesloten op het net. Ook doen we proeven met infraroodpanelen. Gasloze huizen zijn de toekomst. Maar een huis helemaal loskoppelen van het net is vreemd.”

Dan blijf je dus vaste kosten houden.

“Klopt, maar als je de gasleiding doorknipt dan heb je daar geen kosten meer van. Onze visie is dat het raar is dat een huis twee gescheiden infrastructuren heeft: gas en elektriciteit. Met elektriciteit alleen kun je prima het huis verwarmen en koken. En het gas raakt toch eens op. Maar helemaal off grid gaan ze in bijvoorbeeld Scandinavië ook niet. Je moet er niet aan denken dat de zon niet schijnt, het koud is en de accu op is.”

De Stroomversnelling noemde energiebedrijven een paar jaar geleden “de grootste concurrent van de bouw”.Wat vinden jullie daarvan?

“Dat is oud denken. We kunnen met zijn allen in de weerstand schieten, maar we kijken liever waar we goed in zijn. We schuiven op van het verkopen van kilowattuurtjes naar het verlenen van diensten. Een theemuts om een huis heen plaatsen, dat kunnen we niet als energiebedrijf. De tijd dat we met zijn allen tegenstand bieden aan vooruitgang, ligt achter ons.”

Dat is toch juist reden om jullie aan te sluiten bij de Stroomversnelling?

“Op dit moment heeft het geen prioriteit. Maar we gaan het zeker meenemen in onze afweging.”

Reageer op dit artikel