artikel

Innovatieprijs voor pan op duinhuis

bouwbreed Premium

Innovatieprijs voor pan op duinhuis

De dakpan die Maarten en Jetty Min voor hun eigen woning in Bergen aan Zee hebben ontworpen, verwerft langzamerhand wereldwijd bekendheid onder architecten. De Deense producent, Petersen Tegl, won er onlangs de WAN Award mee, een internationale architectuurprijs, in de categorie productinnovatie.

Voor de bekleding van hun in 2009 gebouwde duinhuis, waarvan het dak onzichtbaar overgaat in de gevel, zochten de drijvende krachten achter het bureau Min2 bouw-kunst iets bijzonders. Behalve dat de bekleding natuurlijk en onderhoudsarm moest zijn, wilden beiden een materiaal toepassen dat optimaal zou harmoniëren met de omringende duinvegetatie. Voor de kleur koos ontwerper Jetty Min de tinten van de schors van de bomen rond het huis.

“De Rolls Royce onder de bakstenen”, noemt architect Maarten Min de Kolumba-baksteen van Petersen Tegl, waarop ze uiteindelijk, na een lange zoektocht onder bestaande materialen, uitkwamen. Op basis van deze langwerpige keramische steen, 56 centimeter lang, 17 centimeter breed en 4 centimeter hoog, ontwierp Jetty vervolgens zelf de dakpan die voldeed aan hun eisen.

Om de handgemaakte, volkomen vlakke steen geschikt te maken voor bevestiging als horizontaal hangende ’plank’, schrapen de steenmeesters na een droogtijd van drie dagen de kern eruit. Dit is nodig om gewicht te besparen, maar ook om de pan met één van de randen te kunnen ophangen aan het houten regelwerk. Dat gebeurt met behulp van kleine aluminium hoekprofielen, die onzichtbaar zijn weggewerkt. Hoewel de pannen elkaar 7 centimeter overlappen, is het geheel niet waterdicht. Maarten Min: “De zijkanten van de platen liggen koud tegen elkaar. Dus je moet altijd zorgen dat de onderliggende constructie waterdicht is. Dat hebben we opgelost met zogeheten Morgofolie.” De dakconstructie van het duinhuis is gemaakt door Ridder uit Zwaag.

In totaal anderhalf jaar nam de ontwikkeling van de dak- en gevelbekleding van de woning in de duinen in beslag, maar het is bepaald niet voor niets geweest. Petersen Tegl heeft inmiddels diverse varianten van de pan onder de naam Petersen Cover in zijn collectie opgenomen. Bij diverse projecten in binnen- en buitenland is het product inmiddels toegepast. “De innovatieprijs geeft ons vooral zelfvertrouwen”, zegt Min over de WAN Award. De prijs wordt uitgereikt door World Architecture News.

Min weet dat een dergelijke prijs als vliegwiel voor bijzondere ontwerpen kan fungeren. “Ook ons duinhuis heeft wereldwijd bekendheid gekregen.”

Reageer op dit artikel