artikel

Ik ben naïef

bouwbreed

Ik ben naïef

Al dagen spookt het door mijn hoofd. Ze bedriegen en liegen. En blijven de schone schijn ophouden. Ik dacht dat het zo langzamerhand wel voorbij zou zijn. Niet dus. Naïeveling, die ik ben.

Wat raakt me zo? Een bericht in Het Financieele Dagblad over de schikkingen in de zaak Hooijmakers. Vrijwel iedereen is – nu het doek lijkt te zijn gevallen – in voor een schikking (geldbedrag en soms een taakstraf). Als de schikking onder druk openbaar wordt, blijken de bedragen die betrokkenen zelf naar buiten brengen lager te zijn dan waarvoor geschikt is. Tenslotte zijn het geen kleine jongens. Er is bijvoorbeeld ook een oud-topman van een groot bedrijf onder de mannen die schikken. Deze man heeft bovendien jarenlang een belangrijke rol gespeeld in de branchevereniging; u weet wel, zo’n vereniging die ook toeziet op integriteit.

Het vervelende aan het bericht in Het Financieele Dagblad is dat het hier niet om incidenten gaat. Als ondernemers weten dat een politicus niet afwijzend staat tegenover gunsten of verkapte betalingen dan is er eerdere sprake van stalking dan discreet afstand bewaren. Waarom stopt dit niet? Naïeve vraag natuurlijk, maar laat ik ‘m toch stellen. Het heeft volgens mij te maken met twee dingen (two things!). De branche verstoot dit soort zondaars niet. En het Openbaar Ministerie is liever voor een paar centen van zo’n zaak verlost dan dat ze procederen.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel