artikel

Hoe ziet de toekomst van de bouw eruit?

bouwbreed

Hoe ziet de toekomst van de bouw eruit?

Niet lullen, maar poetsen: dit Rotterdamse gezegde is goed van toepassing op de bouw. Maar zijn de veranderingen waar de sector voor staat, niet reden genoeg om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomst van de bouw? Cobouw en de Jaarbeurs denken van wel en organiseren daarom voor de tweede keer het Nationaal Bouwdebat, tijdens de start van de Week van de Bouw vandaag.

 

Met het Nationaal Bouwdebat bouwen we aan een jaarlijkse arena voor visionairs, provocateurs, opiniemakers en ideologen uit bouw, vastgoed, architectuur, wetenschap, beleid en politiek. Tijdens de eerste editie in 2014 presenteerden enkele kopstukken uit de bouw hun visies op hoe leegstand is aan te pakken, op industrialisatie en de veranderende rol van architecten.

Vanmiddag debatteren verschillende sleutelfiguren in de bouwkolom over de volgende stellingen:

EMVI is dood, leve de laagste prijs!

Sinds elke bouwer gemakkelijk kan voldoen aan de kwaliteitscriteria die in een emvi-aanbesteding worden gevraagd, is ook deze manier van opdrachten uitgeven verworden tot een gevecht om wie met de laagste prijs inschrijft.

Henri Witteveen, oud pps-directeur van BAM, betreedt de arena samen met professor André Dorée, hoogleraar Construction Management & Engineering aan de Universiteit Twente.

Ontwikkelaars zijn overbodig

Nu er geen tekort meer is aan ruimte, maar aan gebruikers, krijgt de laatste groep meer invloed en verschuiven de verhoudingen in vastgoed en de bouwkolom. Zijn ontwikkelaars nog nodig in dit vraagmodel?

Adri Duijvestein, oud-wethouder van Den Haag en Eerste Kamerlid PvdA, vindt van niet en verdedigt dit standpunt tegenover Jan Fokkema, directeur van de NEPROM.

We moeten stoppen met nieuwbouw!

Gezien de huidige leegstand en de verwachte toename hiervan in de komende jaren, plus een verminderde vraag naar stenen, ontlokte de voormalig Rijksbouwmeester de uitspraak dat Nederland is uitgebouwd. Moet de focus worden verlegd van nieuwbouw naar aanpassing en verduurzaming van de bestaande voorraad?

Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw en onvermoeibaar herbestemmingspromotor, stapt in de ring met Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland.

Lenny Vulperhorst, columnist Cobouw, geeft commentaar vanaf de zijlijn en Charles Groenhuijsen is moderator van het debat.

Het Nationaal Bouwdebat start om 15.30 uur en vindt plaats in het Auditorium Media Plaza van de Jaarbeurs Utrecht. @MaritOverbeek doet live op Twitter verslag van het debat.

Reageer op dit artikel