artikel

Gezocht: nitwits

bouwbreed

Gezocht: nitwits

“Wat een onzinverhaal. Kan niet! Dat valt me tegen van iemand van Vernieuwing Bouw.” Dat kreeg ik onlangs toegevoegd toen ik een aantal uitdagingen schetste voor de bouwsector als besloten zou worden tot een algehele bouwstop.

Ik merk dat alleen al de suggestie om het eens écht anders te doen dan dat we gewend zijn, vaak weerstand oplevert van de gevestigde orde. Logisch en niet erg: iedereen is wakker en het levert vaak goede gesprekken en verrassende invalshoeken op.

Een ondernemer in de zaal vertelde hoe hij met een gemeente in gesprek geweest was over een stuk grond. Hij heeft een modulair bouwconcept voor bedrijfsruimten en wilde graag een lapje grond huren om een gebouw er tijdelijk op te zetten. Gewoon voor de duur van het gebruik. Gebouw weg, einde contract. Helaas, hij kon alleen de grond kopen of een erfpacht aangaan voor vijftig jaar. De gemeente wil graag van de grond af of zekerheid voor lange tijd.

Soms lukt het wel. In Limburg worden woningen gerealiseerd om te voldoen aan een tijdelijke vraag naar meer huurwoningen. Niet alleen de vraag is tijdelijk, ook de woningen. Het tijdelijke huisvestingsconcept is een duurzaam en flexibel alternatief voor vaste bouw. Het idee van een bouwstop lijkt volstrekt ridicuul maar hier kiest Limburg Wonen heel bewust voor flexgoed in plaats van vastgoed. Meest opvallende is dat dit bouwwerk niet gerealiseerd is door een bouwbedrijf, maar door een bedrijf dat groot geworden is met het bouwen van tenten.

De filosoof Epictetus zag het scherp: “Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist.”

Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw / De Bouwcampus

Reageer op dit artikel