artikel

Even iets anders

bouwbreed

Even iets anders

Een gloednieuw verzorgingshuis. Geen moderne tags voor het openen van deuren, maar sleutels. Waarom, zorgdirecteur? “Een sleutel is herkenbaarder, raken bewoners, sorry ik bedoel cliënten, minder snel kwijt. De voordeuren laten ze overigens vaak open, dat is ook handiger voor het personeel.” Wel beveiligingscamera’s dan? “Nee, we hechten waarde aan privacy, anders krijgt men het gevoel bespied te worden hè?”

En met dat iPad-achtige kastje aan de muur kunnen ze…? “De radio programmeren of de verzorging roepen”. Wel ingewikkeld en lastig leesbaar hè? “Valt wel mee hoor en er is een gebruiksaanwijzing bij.” De was mag niet meer in de badkamer in de wasmand blijven? “Nee, die moet op gezette tijden bij de voordeur worden aangeboden, hiervoor is een twintig pagina’s tellende wastoelichting.” Ik vang een gesprek op: “Nee mevrouw, wij brengen u geen koffie meer. U krijgt van ons een Senseo-apparaat. Daar kunt u koffie mee zetten, ja. Kijkt u maar in uw persoonlijke plan van aanpak, hierin staat het toegelicht. Nee, u krijgt ook geen brood meer van ons. Met uw eigen middelen moet u vanaf heden zelf voor de materialen zorgen, wij assisteren eventueel bij de uitvoering, het smeren van het brood. Nee, de vrijwilligers komen niet meer, wij zijn aan het professionaliseren. U valt onder team A, kijk op de organisatieboom wie u voor wat kunt benaderen. Hoe u zonder een vrijwilliger bij het dagelijkse koffie-uurtje of het winkeltje beneden komt? U kunt die zorg binnenkort hier inkopen en nee, wij willen niet dat u particuliere hulp inschakelt. We hebben liever geen vreemden op onze locatie. Participeren uw kinderen niet als mantelzorgers in uw dagelijkse zorg? Twee wonen ver weg en de derde werkt zich in de rondte? Tja, kwestie van prioriteiten hè.”

Volgens mij kwestie van helemaal de weg kwijt in dit land met buitenzinnige participatie-ambities.

Karin Rog, Commercie & communicatie TWW, Negam, Moes, Dostal

Reageer op dit artikel