artikel

De bouw maakt zichzelf kapot

bouwbreed Premium

De crisis heeft de bouw hard getroffen. Tienduizenden bouwvakkers zijn hun baan al kwijtgeraakt en nog steeds zijn ontslagen aan de orde van de dag. Veel zzp’ers hebben hun bedrijf moeten beëindigen en nog meer zzp’ers hebben moeite hun hoofd boven water te houden.

Het aantal zzp’ers groeit doordat veel ontslagen werknemers proberen als zelfstandige met hun vakmanschap hun brood te verdienen. Hierdoor is het aanbod van werk veel hoger dan de vraag met als gevolg dat de concurrentie moordend is. Bouwbedrijven maken daar misbruik van door extreem lage tarieven te betalen.

Begrijpelijk vanuit het standpunt van de bouwbedrijven. Ook zij hebben het moeilijk en beconcurreren elkaar op de kosten. Vakmanschap mag niets meer kosten. Dat is korte-termijndenken. Want op de lange termijn maakt de allesbepalende factor prijs de bouw kapot. Vakmanschap is onontbeerlijk voor de bouw. Maar vakmensen voelen zich de laatste jaren respectloos behandeld en velen keren de bouw dan ook de rug toe.

Veel zzp’ers redden het niet en met iedere zzp’er die failliet gaat, gaat vakmanschap verloren. Wanneer het straks ook in de bouw weer aantrekt, hebben bedrijven die zzp’er en zijn vakmanschap hard nodig. Hun vaste krachten zijn immers al lang ontslagen. Zeker wanneer het herstel nog pril is, willen bedrijven geen nieuwe mensen aannemen, maar een beroep doen op de flexibele schil die de zzp’er biedt.

Langzaamaan trekt de economie weer aan. De eerste geluiden over dreigende tekorten op de arbeidsmarkt dienen zich aan. Ook in (delen van ) de bouw. Die dreigt de wrange vruchten te plukken van het korte-termijndenken. Want wie wil straks nog werken in een sector die zo respectloos omgaat met vakmanschap en vakmannen? Als de bouw straks de boot niet wil missen, moet de sector nu zorgen voor vernieuwing van de condities waarop zij omgaat met zzp’ers. Dan moet zij nu respect tonen voor de zzp’er die vakmanschap, flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid biedt. Dan moet zij nu de zzp’er een eerlijke prijs betalen voor zijn vakmanschap.

Charles Verhoef, voorzitter Zelfstandigen Bouw 

Reageer op dit artikel