artikel

Bouwstenen voor een gezonde toekomst

bouwbreed Premium

Bouwstenen voor een gezonde toekomst
ABN AMRO Insights, Hannie Verhoeven Fotograaf 2013

Wat is de houdbaarheid van uw onderneming? Dat is een relevante vraag voor ondernemers in de bouw. De diepe bouwcrisis van de afgelopen jaren is voorbij en de eerste signalen staan op groen. Wat heb je goed gedaan als je bouwonderneming niet failliet is gegaan? De Cobouw50 onderging in de afgelopen jaren een gedaanteverwisseling. De winnaars zijn familiebedrijven met een sterke regionale binding en kapitaalspositie, maar ook bouwbedrijven die de eindklant/bewoner met maatwerk hebben bediend.

Is dat echter voldoende nu de bouwmarkt aantrekt? Ik denk dat er meer nodig is. De tegenstelling kan niet groter: de bouw trekt aan, terwijl Nederland worstelt met de houdbaarheid van de bestaande gebouwde omgeving. De leegstand van kantoren en winkels is groot. En de volgende scheefgroei tekent zich af in woningen waar de voorraad (veel eengezinswoningen) uit de pas loopt met bevolkingstrends (meer eenpersoonshuishoudens). Toch liggen juist in deze tegenstelling kansen die de houdbaarheid van een onderneming in de bouw gaan vergroten.

Circulair bouwen

De trek naar de stad gaat door en binnenstedelijke locaties met een nieuwe bestemming zijn populair, met nieuwe interesse voor leegstaande panden. De vraag naar duurzame bouw gaat om meer dan het verlagen van de energierekening. Het gaat ook om een gebouw dat minimale impact heeft op materiaalwinning, uitstoot, fijnstof en vervoer. Om voordeel te behalen, dienen ondernemers zich met bouwtechnieken en marketing te richten op circulair bouwen.

Andere trends die de houdbaarheid van het bouwbedrijf sterk beïnvloeden, zijn digitaal bouwen, 3D-printen, flexibel bouwontwerp en slimme gebouwen. Neem bijvoorbeeld 3D-printen: rijdt een aannemer over vijf jaar met een 3D-printer in de aanhanger naar de klus? Of heeft de particulier deze zelf en wordt de aannemer een adviseur in constructie en materiaalgebruik? Het lijkt nog allemaal ver weg. Maar over een paar jaar staat het 3D Print Canalhouse er al. Tijd om er zelf ook mee aan de slag te gaan.

Cultuurverandering

Flexibiliteit vergroot niet alleen de houdbaarheid van de gebouwde omgeving, maar ook van de onderneming. In de bouw kan door ketensamenwerking een beter gebouw met lagere kosten worden gerealiseerd. Dat vraagt om een cultuurverandering, meer en vroeger communiceren met de partners in de bouwketen. Aannemers, architecten en ingenieurs: in vergelijking met andere sectoren beschikken zij over minder vaste activa. Het gaat vooral om kennis en kunde, bij de mensen die het maken in de bouw. Maar ook om het koesteren van naamsbekendheid. Dit gaat in de toekomst nog zwaarder wegen dan nu en dat bepaalt de houdbaarheid van een bouwonderneming.

Annemijn Fokkelman, Sector Banker Bouw ABN Amro

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel