artikel

Bouw stuurt innovaties

bouwbreed Premium

Bouw stuurt innovaties

Bij de Stroomversnelling ligt de lat hoog. Een renovatie naar nul-op-de-meter moet niet alleen garandeerbare prestaties opleveren rond energie en binnenmilieu, maar ook nog eens in een extreem kort proces op locatie uitvoerbaar zijn.

Die lat ligt zo hoog, omdat alleen dan de reden om het wel te doen, “wonen in je eigen paleis”, niet langer overschaduwd wordt door de redenen om het niet te doen: “onbetaalbaar”, “niemand garandeert dat kosten opwegen tegen de baten” en “dat zorgt voor maanden van overlast”. De bouwer moet daarvoor een integraal product, gemaakt met betere spullen, snel en foutloos kunnen maken tegen lage kosten. Dit vraagt om innovaties op product- én op procesniveau.

Op productniveau worden nu innovatieve oplossingen gezocht die de mismatch tussen energievraag en -aanbod in zomer en winter kunnen oplossen zonder het elektriciteitsnet te belasten. Dat drijft innovaties rondom lokale DC-netten, usb-stopcontacten, inverterloze warmtepompen, woning- en wijkbatterijen met opslag in de vorm van elektriciteit, waterstof of warmtebufferende zouten. Ook voor het bouwproces worden innovatieve technieken gezocht én (uit)gevonden. 3D-scanning is in korte tijd geschikt gemaakt om snel en foutloos ‘de mal’ voor de nul-op-de-meterbouwdelen te maken. Evenzo wordt dankzij Google Glass foutloos assembleren eindelijk realiteit.

In dit rijtje mag het Klik-en-spansysteem niet ontbreken. Een technologie ontwikkeld binnen het afstudeeratelier One-Stop-Shop van de Hogeschool Utrecht, waarmee in enkele minuten een nieuwe (zwaar geïsoleerde) gevel op een bestaande gevel aangesloten kan worden. Hiermee wordt een luchtdichte aansluiting gerealiseerd, zelfs bij een verloop van de oude constructie van meerdere centimeters. Het mooiste van dit alles is niet zozeer de technologie zelf. Kennisinstituten, toeleveranciers en installatiebedrijven innoveren immers al jaren. Nee, waar ik echt blij van word is dat de bouw innovaties niet slechts omarmt, maar de ontwikkeling ervan zelf ook stuurt!

Ivo Opstelten, programmaregisseur Energiesprong bij Platform31, lector Nieuwe Energie in de Stad bij Hogeschool Utrecht

Reageer op dit artikel