artikel

Blog: Wie wordt de scharensliep van de bouw?

bouwbreed

Blog: Wie wordt de scharensliep van de bouw?

De komende jaren gaat het aantal banen in de bouwsector weer stijgen, is de verwachting. Maken traditionele ambachten als metselaars, timmerman en stratenmaker een comeback of ontstaan er nieuwe beroepen? En die ‘ouderwetse’ bouwberoepen dan? Verdwijnen die op den duur?

Koddebeier, lorrenboer, aardewasser, trekschuit jager, kolenboer, letterzetter, ijsdragen en scharensliep. Het zijn stuk voor stuk beroepen die zeldzaam zijn geworden of helemaal vergeten. Niet erg, dat noemen we vooruitgang. En er komen ook weer nieuwe beroepen bij. Wie had vijftig jaar geleden van een DTP’er of softwareontwikkelaar gehoord?

Binnen dertig jaar is de helft van de nu bestaande banen overbodig, voorspelde hoogleraar macro-economie Eric Bartelsman begin vorig jaar. Ze worden vervangen door robotarmen en andere nieuwe technologieën. “Je zult naar een maatschappij moeten waar het mogelijk is eenvoudige arbeid te vervangen, en waarbij je tegelijkertijd in staat bent veel nieuwe arbeid op te nemen.”

 

Onderzoekers Carl Benedikt Frey en Michael A. Osborne van de Oxford-universiteit hebben een model ontworpen, waarmee ze inschatten hoe groot de kans is dat een beroep gecomputeriseerd wordt. In hun artikel The Future of Employment houden ze 702 beroepen tegen het licht. Telemarketeers en callcenter medewerkers eindigen hoog op de lijst van bedreigde beroepen. Bestuursvoorzitters, sociaal werkers en leraren hoeven zich minder zorgen te maken.

Zeggen Frey en Osborne ook iets over de bouw? Zeker. Op een schaal van 1 (computer neemt taak vrijwel zeker over) tot 0 (mens blijft het doen) zetten ze architecten op 0.0018. Geen reden tot zorg dus(?). Tegelzetters (0,75), kraanmachinisten (0,9) en betonstorters (0,94) komen er minder genadig vanaf.

 

Wie wordt de scharensliep van de bouw? De aannemer? Mogelijk. Projectontwikkelaar Bohemen heeft projecten zonder aannemer gebouwd. Bovendien worden bouwers ‘grotendeels overbodig door ict‘. De ontwikkelaar? Wie weet. Zelfbouw is hip. De stratenmaker? Denkbaar. Het aanleggen van straten met straatbaksteen gebeurt al voor een groot deel machinaal. Of toch de makelaar, architect, timmerman of metselaar?

Of blijft alles bij het oude? Wat denkt u?

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel