artikel

Blog: Roddelblad

bouwbreed

Blog: Roddelblad

Wie denkt Jan-Willem van de Groep wel dat hij is? Jan Willem van de Groep? U weet wel, die gekuifde snelle jongen met leren pijpen, die bouwers met achterhaalde opvattingen het licht wil laten zien. Hij heeft iets weg van George Michael toen hij nog bij Wham! zat.


 

Begrijp me niet verkeerd, ik mag hem wel. Mensen zoals Van de Groep zijn een verademing voor ons journalisten. We spreken zo vaak mensen die er op getraind zijn zoveel mogelijk te zeggen zonder te veel te zeggen. Van de Groep heeft misschien een grote mond, maar deze domineeszoon zegt wat hij denkt en is niet bang de degens te kruisen met zware jongens zoals Maxime Verhagen.

Heilige huisjes? Van de Groep blaast ze allemaal omver. Niet zonder gevolgen: hij schijnt een straatverbod te hebben bij Bouwend Nederland. Is de Stroomversneller in de buurt van het Bouwhuis, dan rinkelen de alarmbellen, krijgt Fries Heinis een sms’je en zorgt Maxime Verhagen er persoonlijk voor dat de slagboom niet open gaat. Hilarisch toch? Ik heb dit van horen zeggen, dus zet het niet in de krant.

Ik wil meer over hem weten. Heb al overwogen om me in de bosjes tegenover zijn woning te verstoppen. Wat eet hij? Hoe lang doucht ‘ie? Kijkt hij tv? Doet hij nog iets anders dan nadenken over energienulwoningconcepten? Ik wil erachter komen waarom hij altijd in de aanval gaat. Gebrek aan aandacht in zijn jeugd? Of geërfde zendingsdrang?


Jan-Willem van de Groep.

Binnenkort mag ik het allemaal aan hem vragen. We hebben een principeakkoord over een interview. Niet over de Stroomversnelling, maar over hem. Wie is Jan Willem van de Groep? Wat drijft hem? Kan het niet milder? Komt zijn geloofwaardigheid niet op het spel te staan als hij blijft schoppen tegen schenen die nog paars zijn van de eerder geïncasseerde trappen? Hoe houdbaar (lees hoe duurzaam) is het merk Jan Willem van de Groep?

Jan Willem, even tussen jou en mij. Je bent een held. Jij gaat immers regelen dat honderdduizend sociale huurwoningen zo verbouwd worden, dat de Eneco’s, Essents en Oxxio’s van deze wereld overbodig zijn.

Serieus: de marketingpower van de Stroomversnelling is ongekend. Zelfs minister Blok die corporaties kopjes kleiner maakt – en energiebesparing bepleit, omdat het moet van Brussel – is bijzonder gecharmeerd van de Stroomversnellingmetamorfoses. 150 heb je er achter de rug!

Maar dat was niet volgens afspraak. Het zouden er duizend zijn, Jan Willem. Wat maak je me nou? Mooi resultaat hoor, maar toch minder dan beoogd! Leen van Dijke vertelde Cobouw dat de achterstand vooral te maken heeft met het vertraagde wetgevingsproces.

Wat is dat nou voor slap excuus? Ik begon te bellen met Kamerleden en de woordvoerder van minister Blok. Aan het eind van de rit kwam ik erachter dat er een scheurtje in het dossier Stroomversnelling zit. Ik las het in de overeenkomst: “Als de benodigde wetgeving voor 1 januari 2015 niet onherroepelijk is, dan heeft ieder der Partijen het recht deze overeenkomst eenzijdig te ontbinden.” Nergens een handtekening van de minister. Dit was aan afspraak tussen aannemers en opdrachtgevers.

Ik schreef het op in onze krant en dat kon je niet waarderen. “Zo af en toe lijkt de Cobouw ook net een roddelblad”, twitterde je… Hoe durfde ik op te schrijven dat bouwers en corporaties sinds begin dit jaar uit de Stroomversnelling kunnen stappen?

Dat iedereen de groep van Jan Willem trouw schijnt te blijven, doet voor mij nog steeds niets af aan het nieuwsfeit, waarvan ik vond dat we het in de krant moesten zetten. Ik zal u zeggen waarom: ‘its all about credibility’. Precies dat is namelijk de boodschap die Jan Willem van de Groep vanaf dag één overal verkondigt.

Kom op Jan Willem, Cobouw een roddelblad. Daar ken je ons toch goed genoeg voor? Maar soms kan het zijn dat journalisten of opiniemakers iets over je schrijven waar je niet op zit te wachten. Mijn advies: ga daar sportief mee om. Ga de dialoog aan. Voor je het weet ben jij namelijk het heilige huisje.

Thomas van Belzen, verslaggever Cobouw

Reageren op deze blog? Dat kan via t.v.belzen@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwPolitiek

Reageer op dit artikel