artikel

Blog: Koopjes jagend de crisis uit

bouwbreed

Hortend en stotend komt de bouw weer op gang. Topman Cees van Bemmel heeft aannemer Van Wijnen weer lid gemaakt van Bouwend Nederland. Over een breed front dient zich klimaatverandering aan.

 

Je zult je brood maar verdienen in de woningbouw. Vorig jaar duikelde de bouwproductie nogmaals 8,5 procent de diepte in. Een verlies van 675 miljoen op het voorgaande rampjaar 2013. Een geluk nog dat de gebroeders De Witt niet meer aan het bewind zijn. Want de gemoederen zijn behoorlijk verhit. En bij crisistijd horen rollende koppen.

In grote delen van de bouw zijn pittige vechtmarkten ontstaan. Tussen de collega’s onderling en ook in de verticale lijn. In tijden van zwakke vraag en groot aanbod worden opdrachtgevers al snel koopjesjagers. De aannemers van het werk zijn al geen haar beter en vertalen de druk door naar hun onderaannemers en toeleveranciers. Ieder voor zich piept dat de ander hem zelfs het verlies nog niet gunt.  

Voorman Maxime Verhagen van Bouwend Nederland vindt dat de woningcorporaties verzameld in Aedes ongegeneerd de bouwbedrijven uitbenen. Het koopjesjagen van de huisvesters is voor hem misbruik maken van de crisis en het tegengestelde van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nee, heus? In een adem door zet hij de werknemers vallend onder de bouw-cao het mes op de keel. Veel te duur allemaal, die vaste afspraken. Weten de mensen wel dat de marges onder de 1 procent gezakt zijn?

Als het Economisch Instituut voor de Bouw gelijk krijgt, zal het eeuwigdurend gemor in de bouw binnenkort nieuwe thema’s kiezen. De productie van woningen neemt in 2015 met 11,5 procent toe. Daarna wordt groei in de dubbele cijfers verwacht. Maar liefst 60.000 nieuwe banen zitten komende zes jaren in de pijplijn. Dat kan niet anders betekenen dan grote krapte op de arbeidsmarkt. Straks bieden de werkgevers weer graag vaste banen aan en lokken ze de mensen – net als voor de crisis – opnieuw met beloningen boven het minimum van de cao, zoals een glimmende auto van de zaak.

Wie nu is bezig met een achterhoedegevecht? De werkgevers of de vakbonden? Als het economisch klimaat verder verbetert, wint het argument om de arbeid voor bouwvakkers zo aantrekkelijk mogelijk te maken snel weer aan kracht.     

 

Theo Leoné, redacteur economie Cobouw

Reageer op deze blog via twitter: @theo_leone

Reageer op dit artikel