artikel

Blog: Kan het niet kleiner, zo’n huis?

bouwbreed

Blog: Kan het niet kleiner, zo’n huis?
Suzanne van de Kerk

Minihuisjes zijn hip. Op het wereldwijde web én in Amerika. Zou het ook hier aan kunnen slaan, wonen op acht vierkante meter?

Wonen in een minuscuul huisje is hartstikke gezellig. Ik kan erover meepraten. Twee jaar lang woonden wij – eega en ik – in een veredelde bezemkast. Een kleine 30 vierkante meter, inclusief badkamer, douche en keuken. Dat heeft zo z’n charme.

Goed, je kunt even niet bewegen als het wasrek in de woonkamer staat, maar daar wen je aan. Ook werken op bed (geen bureau), een mountainbike op het balkon (geen berging) en niet te veel mensen uitnodigen (klein!) wordt op een gegeven moment routine. Waar heb je die 120 vierkante meter (= gemiddeld) eigenlijk voor nodig?

 

Dat vragen meer mensen zich af. In de Verenigde Staten althans, het land van de grote huizen. Klein wonen is daar hip. Het internet staat vol met schattige (dikwijls zelfbouw) woninkjes. Echte woonhuizen, soms op wielen, met een vloeroppervlakte van 8 tot 30 vierkante meter. Soms leuk en schattig, soms hypermodern. De woonlasten zijn laag, zeggen zij die er in wonen. Weinig rommel, kleine carbon footprint en bijna geen schulden.

 

Zou het ook iets voor in Nederland zijn? Misschien wel. In het buitenland timmeren we al aardig aan de weg. ‘Gebiedscurator’ Schipper Bosch kocht in 2010 een schuur van 12,8 vierkante meter aan Richmond Avenue in Londen. Eind vorig jaar werd het pandje, nu een super hip woonhuis, voor 344.000 euro verkocht.

Dat moet in eigen land toch ook kunnen? Oké, een mini huisje voor permanente bewoning zal volgens het Bouwbesluit niet mogen, maar dat is slechts een praktisch bezwaar. Trouwens, Hubbel, HeijmansOne, Huisje van Hout en Mobihut doen al een aardige poging. En er zijn tal van kavels in klusflats te koop met oppervlakte van rond de 50 vierkante meter.

Wij wonen inmiddels in een rijtjeshuis. Onze woonkamer is bijna net zo groot als ons vorige huis. Verlangen we terug naar onze bezemkast? Nee. Maar als er iemand een héél hip klein huisje in de aanbieding heeft zullen we het nog eens overwegen. Wie bouwt ‘em?

Reageer op dit artikel