artikel

Blog: Integer

bouwbreed

Blog: Integer

Ligt het nou aan mij of is onze maatschappij zo verrot dat integriteit van het openbaar bestuur niet langer telt? Of is alleen de VVD verrot? Daar begint het eigenlijk wel op te lijken. Een Limburgse VVD’er, oud-gedeputeerde Mark Verheijen die sjoemelt met declaraties. Die ook van Piet van Pol, bekend van de affaire rond Jos van Rey, ook al (oud-) VVD’er, nog wat geld kreeg voor zijn verkiezingskas. Something is rotten in the state of Denmark, zei Marcellus tegen Horatio in Shakespeare’s Hamlet. Hij zei dit uit boosheid over het morele verval en politieke corruptie in Denemarken.

Als een ware Claudius eveneens uit Hamlet verdedigt Mark Rutte het gedrag van zijn partijgenoot met de opmerking dat het maar vijf keer gebeurd is en dat Verheijen het geld zal terugbetalen. Kennelijk is in de visie van Rutte een klein beetje fraude geen fraude zeker als je terugbetaalt. Wordt wakker alsjeblieft, het gaat om de integriteit van het openbaar bestuur. En een beetje integer bestaat niet. Dat wist Co Verdaas wel die om een vrijwel soortgelijke reden opstapte als staatssecretaris.

De houding van Rutte is verdacht. Een analyse komt uit op twee redenen waarom Rutte integriteit onbelangrijk vindt. Of onze Mark is zelf niet integer, of Verheijen weet wat van hem waardoor hij chantabel is. Allebei de redenen zijn voldoende om hem met pek en veren Den Haag uit te jagen. Een mogelijke derde optie is gewoon domheid. Ook dan moet hij opstappen maar dan zonder pek en veren.

Datzelfde gebrek aan politieke integriteit maakt mij ook heel ongerust over de vrijwel grenzenloze macht die de AIVD heeft gekregen om allemaal data te verzamelen van burgers. Terwijl in de Verenigde Staten Obama al zijn excuses maakt over het afluistergedrag van de NSA, komt Nederland nog eens aankakken met uitbreiding van de afluisterpraktijken.

De geruststellende woorden van het kabinet dat er niets mee kan gebeuren, geloof ik niet. Raar hè, gegeven de superintegere politici hier te lande.

De integriteit straalt ook Henk Kamp, jazeker ook VVD’er, uit rond de gaswinning in Groningen. Met het oog op de Statenverkiezingen verlaagt hij de hoeveelheid te winnen gas op verzoek van de VVD-lijsttrekker in Groningen. Voor de zomer neemt hij dan een besluit of de productie weer omhoog gegooid kan worden. De PvdA in de persoon van Samsom heeft een grote mond dat de productie niet omhoog zal gaan, maar woordvoerder Jan Vos wil dat in de Tweede Kamer niet hardmaken. Geen hond die derhalve in het gebaar van Kamp trapt. Denken politici werkelijk dat de burger zo naïef is. In Groningen in ieder geval niet.

De vraag of de maatschappij verrot is, kan waarschijnlijk ontkennend worden beantwoord. Maar de strapatsen van Rutte wijzen er sterk op dat de politiek en dan met name de VVD dat wel is.

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel