artikel

Blog: Gezocht, een bouwer of honderd

bouwbreed Premium

Op de redactie van Cobouw zijn we weer begonnen met de voorbereidingen op de Cobouw50. De zevende editie alweer. Een prachtige journalistieke productie; voor de economie-redactie – vijf mannen, een vrouw – toch altijd een van de hoogtepunten van het jaar.

Hoewel het overzicht van de vijftig grootste bouwbedrijven pas in november uitkomt, is het zaak op tijd te beginnen. Antwoorden zijn nodig op vragen als: Welk thema geven we het magazine dit jaar mee? Wie gaan we interviewen? En waarover dan? Welke nieuwe items kunnen toevoegen?

Een vraag die dit jaar ook gesteld gaat worden is: moeten we de bouwlijst der bouwlijsten uitbreiden? Naar een top 100. Of misschien wel, a la Quote, een Cobouw500? Ik zeg het u: aan mij zal het niet liggen. Ik zou het prachtig vinden als we, om te beginnen, dit jaar een Cobouw100 kunnen samenstellen.

   

Vorig jaar hebben we al voorzichtig een eerste aanzet gegeven. Naast de vertrouwde top 50, presenteerden we een overzicht van de grootste regionale bouwbedrijven. Je zou ze voor het gemak de nummers 51 tot en met 100 kunnen noemen. Maar eerlijk is eerlijk, het was vooral een aanzet. Volledig was de regio-lijst bepaald niet.

Dat laatste is – ik zeg het maar gewoon – uw schuld. U, regionale bouwer met een omzet van pak-hem-beet 25 tot 60 miljoen euro, verstopt zich namelijk te veel.

Wie bent u, waar kan ik u vinden? Bij de Kamer van Koophandel? Ja, maar dikwijls pas twaalf maanden na het verstrijken van het betreffende boekjaar. En als de stukken wel op tijd zijn gedeponeerd, dan ontbreekt vaak het omzetcijfer. Ik weet het, de boekhoudregels verplichten u niet altijd om de bedrijfsopbrengsten prijs te geven, maar ze zijn nu eenmaal cruciaal voor het opstellen van onze ranglijst.

Het wordt derhalve tijd dat u uit uw schulp kruipt, transparantie betracht over uw financiële prestaties. Is dat eng? Helemaal niet. Kan het kwaad? Allerminst. Sterker nog, een beetje aandacht en openheid kan u opdrachten opleveren. Vraagt u maar na bij de bouwondernemingen die afgelopen jaren in de Cobouw50 stonden.

Al zes jaar stellen we met veel plezier de ranglijst van de vijftig grootste bouwers van Nederland samen. Laten we dit jaar voor een top 100 gaan. Helpt u mee?


Joost Zwaga, verslaggever van Dagblad Cobouw, coördinator van de economieredactie en samensteller van de Cobouw50

j.zwaga@cobouw.nl

Reageer op dit artikel