artikel

Blog: Gek

bouwbreed

Blog: Gek

De bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg beginnen hun vruchten af te werpen. Was het vorige week de VVD die behoorlijk gek deed rond integriteit, donderdag waren het lieden die zichzelf supporters van een Rotterdamse club noemenden die Rome wilden opsieren met nog meer ruïnes. Ongetwijfeld met in het achterhoofd de stad nog aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Vanuit dat standpunt is het volstrekt terecht dat de voorzitter van de supportersclub het optreden van de Romeinse politie laakt die vond dat plassen tegen monumenten niet kon en er hard op los sloeg. Hadden ze in Rome maar meer openbare toiletten moeten bouwen en bij een evenement als een voetbalwedstrijd extra dixi’s op alle hoeken van alle straten.

Ongetwijfeld zullen Nederlandse bouwers jaloers naar de beelden hebben gekeken. Hun Romeinse collegae zien zij al handenwrijvend de zakjapanner ter hand nemen om te calculeren hoeveel winst zij uit het schadeherstel kunnen halen.

Wie denkt dat dit het toppunt van gekte is, komt bedrogen uit. Alexis Tsipras, inderdaad de nieuwe Griekse premier met zijn speelkameraardje Yanis Varoufakis als minister van Financiën, u weet wel de hoogleraar economie met als specialiteit speltheorie, komen er inmiddels achter dat de door hen verklaarde gekke buitenwereld niet zo gek is om hen zonder meer hun zin te geven.

Straks in Brussel gaat er weer onderhandeld worden. Als het aan de Duitse nestor in de Eurogroep Wolfgang Schäuble ligt, kan dat heel kort gehouden worden. Alles wat niet voldoet aan de oude afspraken over bezuinigingen, is onbespreekbaar. Het is in ieder geval een helder standpunt. Dat wordt van de zomer in Griekenland weer drachmen tellen.

En in ons eigen land? Het is bijna opvallend rustig. Natuurlijk is er wat gesteggel over de bouw-cao. En wil het mkb in de bouw de aanpak van schijnzelfstandigheid op het punt van de ketenaansprakelijkheid aanscherpen. Terecht, het is te gemakkelijk voor opdrachtgevers om zich te disculperen bijvoorbeeld bij faillissement van een onderaannemer of detacheerder. Te voorspellen is dat curatoren het daarom heel druk gaan krijgen. De calculerende boef maakt daar immers maar al te graag gebruik van, of ben ik nou gek?

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on twitter: @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel