artikel

Blog: De soundtrack van de bouw

bouwbreed

Blog: De soundtrack van de bouw
Suzanne van de Kerk

Stel, u werkt in de bouw en heeft zin om eens lekker een avondje werkgerelateerde nummers op te zetten. Wat moet u dan draaien? Geen paniek, menig muzikant liet zich door de sector inspireren. Hier 7 bouwhits.

Wij zijn de jongens van den bouw. Klassieker van de Brabantse dialectband Bertus Staigerpaip. Alle stereotypen over de sector komen voorbij. Desondanks te horen op menige bouwbijeenkomst. Recent nog op de BouwBeurs. “Wij hebben altijd dorst/Met bier wordt niet gemorst/Ja de jongens van de bouw/Die kijken nie zo nauw.

Hard Hat And A Hammer. Een countryknaller waarin de ‘blue collar workers’ een hart onder de riem gestoken wordt. Weetje: Dat irritante getik is een hamerslag op het aambeeld dat zanger Alan Jackson van zijn vader erfde. “No, there’s nothing wrong with a hard hat and a hammer/Kind of glue that sticks this world together/Hands of steel and cradle of the Promised Land God bless the working man”

Highway (Under Construction). Voor wie in de wegenbouw werkt. U werkt aan het spoor? Dan heeft u genoeg om uit te kiezen. ‘Railroad Worksong‘ bijvoorbeeld. “Well, I’m building a highway back, back to the heart of things/no love left to walk back, back to the heart of things.”

Hakemdoordemidde. Is slopen uw vak? Dan kunt u hier vast wat mee. “Hakemdoordemidde! Hakemdoordemidde! Hakemdoordemidde! Hakemdoordemidde!

De bouw maakt het. Volkszanger Wesley Bronkhorst liet zich in 2007 inspireren door de ‘ De Bouw Maakt Het’ -campagne van Bouwend Nederland. Het werd een inhaker van jewelste. “Van dakkapel tot stadion of een tunnel van beton. Het zijn veel dingen die we doen. Ja, ik blijf tot mijn pensioen. De BOOOUUUUUUW die maakt ‘t. De BOOOUUUUW die heeft ‘t.

Brick by brick. Ideale soundtrack voor tijdens het stenen stapelen. “I wanna build you up (Brick by brick) I wanna break you down (Brick by brick) I’m gonna reconstruct (Brick by Brick).

Thru’ These Architects Eyes. Won het op het laatste moment van ‘So Long, Frank Lloyd Wright‘ en ‘Here I Dreamt I Was An Architect‘. Quizvraag: Welke twee architecten worden in dit nummer genoemd? “All the majesty of a city landscape/All the soaring days of our lives/All the concrete dreams in my minds eye/All the joy I see through these architects eyes.

Grandpa Was A Carpenter. Ja, dit is eigenlijk al nummer acht, maar er moet natuurlijk een nummer over een timmerman bij. Deze kreeg de voorkeur boven ‘If I Had A Hammer’ en ‘If I Were A Carpenter‘. “Grandpa was a carpenter/He built houses stores and banks/Chain smoked Camel cigarettes/And hammered nails in planks.

Tot zover deze bloemlezing. Weet u nog een bouwnummer? Ik ben vooral benieuwd bouwgerelateerd ‘hits’ in genres als techno, trance, happy hardcore en jazz. Of misschien iets klassieks?

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

 

Reageer op dit artikel