artikel

Blog: Daar in dat kleine Cobouwcafé in Emmen…

bouwbreed

Ooit gehoord van de bouwer die ‘blij’ is met een boete van 20.000? Ik tot vorige week ook niet. En toen kreeg ik de bewuste grondroerder aan de lijn. Hij had last van harde grond en heeft al jaren een bedrijf in Harderwijk.

“Alles goed?”, vroeg ik.

“Natuurlijk, het is prachtig weer.”

“En die boete dan?”

Nu was zijn antwoord langer. “Regels zijn belangrijk”, verpakte hij in woorden die hypnotiseren, waarna hij in één adem onze prachtige infrastructuur roemde. “Die verdient vakmanschap.”

Surrealistisch. Zeker toen hij zei: “Ergens ben ik wel blij met de boete. Er is nu duidelijkheid voor de hele sector. Je mag nooit graven zonder klic-melding.”

Blij met een boete van 20.000 euro? Inderdaad het had ook 450.000 euro kunnen zijn, maar dan nog. “Gaat het soms goed met de zaken?” De optimist: “Ik zeg altijd maar zo: op een slecht veld wordt je ook geen wereldkampioen.”

Even een stukje geschiedenis. Het begon als volgt. Op een mooie dag in 2012, ergens Amersfoort, zat de vorst in de grond. “Hé balen, nu kunnen we niet met de hand graven”, moet de stemming ongeveer zijn geweest. Op vertraging zit niemand te wachten en dus werd de machine er bij gehaald. Alleen eventjes het bovenste laagje ijs verwijderen. Toen ging het mis. Nou ja, mis: geen kabel werd geraakt. Mensen in en om het bouwputje konden gewoon doorgaan met internetten en schaatsen kijken op televisie…

“Niets mee te maken”, bromde de inspecteur. “Wat u daar doet, dat mag niet. Ik houd me ook alleen maar aan de regeltjes.” “Maar we gingen niet zo diep.” “En toch ging u in de fout,” oordeelde ook de Raad van State ijskoud.

Wie er gelijk heeft, doet er niet toe. Het gaat me om de reactie van de aannemer. Misschien niet helemaal geloofwaardig, ik smul ervan. Ook bij onze lezers viel het boeteverhaal in de smaak. Net zoals het verhaal over ambtenaren in Rijswijk die in het bestek hadden opgenomen dat de uitvoerder elke donderdag voor kibbeling moet zorgen. ‘Kibbeling-nieuws’ scoort.

Precies om die reden bouw ik aan het Cobouwcafé, samen met een paar bevlogen collega’s. Toeren door het land. Op zoek naar verhalen uit de regio. Debatteren met de wethouder. Live interviews en hard lachen. Een soort kruising van de Wereld draait door en het voetbalpraatprogramma van Johan Derksen.

In Emmen zijn ze al enthousiast. En dus vindt het eerste Cobouw-café daar plaats. Wat mij betreft met een biertje, een portie kibbeling, hapklaar nieuws, levendige discussies, een goed muziekarrangement en vooral vol ondernemersverhalen.

Iedereen is welkom, helemaal voor noppes. Uitgehard is ons plan nog niet, maar dat we het gaan doen staat vast. Als echte ondernemers. Al gaan we niet over één nacht ijs.

PS: Ik sta zeer open voor ideeën of vragen: t.v.belzen@cobouw.nl of Twitter via @CobouwPolitiek

Reageer op dit artikel