artikel

Blog: 5 bouwgerelateerde TEDTalks die je gezien moet hebben

bouwbreed Premium

Blog: 5 bouwgerelateerde TEDTalks die je gezien moet hebben

Wie een goed idee heeft, schrijft een blog of maakt een Youtube filmpje. Wie een briljant idee heeft, wordt uitgenodigd om een TEDTalk te houden. Op TED-conferenties presenteren invloedrijke denkers ‘ideeën die de moeite waard zijn’. Geen zware kost, maar toegankelijke korte – maximaal 18 minuten – presentaties. Inmiddels zijn er online duizenden TEDTalks te bekijken. Hier vijf inspirerende bouwgerelateerde presentaties.

‘Architecture for the people by the people’ – Alastair Parvin. Wat als gewone burgers hun eigen huis kunnen bouwen een ontwerpen? Alastair Parvin bedacht WikiHouse, een open source bouwpakket systeem. Hiermee kan iedereen met een beetje computerkennis, een computergestuurder CNC-freesmachine en wat multiplex zelf een huis in elkaar zetten. Quote: “We need to remember that, from a strictly economic point of view, design shares a category with sex and care of the elderly — mostly it’s done by amateurs. And that’s a good thing.”

‘How to reinvent the apartment building’ – Moshe Safdie. De Israëlisch-Canadese architect Moshe Safdie bedacht eind jaren zestig Habitat 67, een complex met betaalbare woningen in Montreal., ieder met een eigen tuin. Volgens Safdie is de vraag naar dit soort gebouwen nu, ruim vijftig jaar later, groter dan ooit. Quote: “There are gardens and open spaces for the community, almost every unit with its own private garden, and community space all around. And most important, permeable, open. It does not form a wall or an obstruction in the city, and light permeates everywhere.”

 

‘Architecture that repairs itself?’ – Rachel Armstrong. Venetië zinkt. Om het te redden, zegt wetenschapper Rachel Armstrong, moeten we architectuur die gemaakt is van inerte materialen overstijgen en architectuur creëren die zelf groeit. Ze stelt een materiaal voor dat niet echt leeft, zichzelf herstelt en ook koolstof opslaat. Quote: “And so here the protocells are depositing their limestone very specifically, around the foundations of Venice, effectively petrifying it.”

 

‘How painting can transform communities’ – Jeroen Koolhaas and Dre Urhahn. Kunstenaarsduo Haas&Hahn maakte in Rio de Janeiro samen met de lokale bevolking enorme muurschilderingen. Later deden de Nederlanders dit nogmaals in Philadelphia. Quote: “Maybe it’s a mistake to think like that. It would lose some of the magic that we had learned about that if you go somewhere and you spend time there, you can let the project grow organically and have a life of its own.”

 

‘Why we should build wooden skyscrapers’ – Michael Green. Wil je een wolkenkrabber bouwen? Vergeet staal en beton, zegt architect Michael Green. Bouw het van hout. En ja, gebouwen met meer dan 30 verdiepingen (of meer?) zijn mogelijk. Quote: “If we built a 20-story building out of cement and concrete, the process would result in the manufacturing of that cement and 1,200 tonnes of carbon dioxide. If we did it in wood, in this solution, we’d sequester about 3,100 tonnes, for a net difference of 4,300 tonnes. That’s the equivalent of about 900 cars removed from the road in one year.

Ook een inspirerende TEDTalk gezien? Plaats een link hieronder. 

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel