artikel

Bijzonder beheer

bouwbreed Premium

Wie terecht komt bij de afdeling bijzonder beheer van zijn bank heeft niet te maken met een reddende engel, maar ligt op de pijnbank in een martelkamer. Dat concludeert de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaring van NVB-leden met de afdelingen bijzonder beheer van banken.

Dat banken een afdeling Bijzonder Beheer hebben, is logisch. De bankencrisis heeft aangetoond dat er veel schortte aan het kritisch vermogen van bankiers rond risicovolle producten. Terecht dat de toezichthouders eisen dat banken beter opletten.

De crisis heeft ook gezorgd voor aangescherpte vermogenseisen in Basel III. Ook dat is een reden om iets meer op het geld te zitten en niet zomaar kredieten te verstrekken. Maar dat is iets anders dan doorslaan naar de andere kant, nauwelijks meer kredieten geven en niet naast de klant staan, maar ertegenover. Dit prangt te meer nu De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten hun zorgen uiten over marktmanipulatie door de banken die weinig geleerd lijken te hebben van de Libor-affaire.

Nog kwalijker is het dat volgens de NVB banken taxateurs op pad sturen met de opdracht alle vastgoed, zowel zakelijk als privé, extra laag te taxeren. Dat drukt het vermogen en de verschillende ratio’s die de banken hanteren. Die kunnen dan zo laag uitkomen dat banken een extra risico-opslag op de rente mogen hanteren. Als dat waar is – en waarom zou de NVB dat verzinnen – riekt dat op zijn zachtst gezegd naar oplichting.

De banken, en met name de systeembanken, lijken volstrekt vergeten te hebben waarvoor ze dienen. Wat dat betreft is het goed dat minister Dijsselbloem vorig jaar heeft aangekondigd de AFM onderzoek te laten doen naar de handel en wandel van de banken. Dat onderzoek moet niet te lang duren. Vooruitlopend op de uitkomsten kan in elk geval wel een onafhankelijk klachtenloket worden opgetuigd. Daar kan het AFM-onderzoek weer van profiteren.

Reageer op dit artikel