artikel

Wooninvestering als gepaste reactie

bouwbreed

“Herstel van woningmarkt nog beter dan verwacht”, zei NVM-voorzitter Ger Hukker onlangs enthousiast. Wel voegde hij er nog snel aan toe dat “politieke onrust en instabiliteit in de wereld de woningmarkt kunnen verstoren”.

Tja, nu leven wij in één van de stabielste landen van de wereld maar de recente gebeurtenissen in Parijs en België hebben laten zien dat er ook dichtbij huis vreselijke dingen gebeuren. En de economische situatie in de afgelopen jaren samen met de transformatie naar een participatiemaatschappij geven veel mensen een gevoel van onrust en onzekerheid.

De behoeftepiramide van Maslow leerde ons al dat een mens, na gezondheid, grote behoefte heeft aan veiligheid, zekerheid en sociaal contact. Dit heeft hij nodig om zich prettig te voelen en zich goed te kunnen ontwikkelen. Dat raakt precies aan het woondomein. Een geciviliseerd land investeert daarom flink in goede woningen, fijne wijken en een prima infrastructuur. Daarmee zorgen we dat mensen een veilige haven hebben, een ruimte om tot zichzelf te komen. Waar ze de accu kunnen opladen en hun hobby’s kunnen uitoefenen. We investeren niet alleen in woningen maar ook in leefbare buurten en wijken.

Met andere woorden, het belang van plezierig wonen gaat daarmee verder dan alleen stenen en beton. Het draagt namelijk bij aan woongemeenschappen in de breedste zin van het woord waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen. Zo beschouwd is plezierig wonen een gepaste reactie op alle instabiliteit en onzekerheden en dé manier om mensen het gevoel te geven dat ze regie over hun eigen leven hebben. Dus ik draai het liever om. Niet: onzekerheden kunnen de woningmarkt verstoren. Maar: investeringen in de woningmarkt kunnen onzekerheden juist voorkómen.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL 

Reageer op dit artikel